Program


Váncsa István-A francia konyha másik arca

Váncsa István-A francia konyha másik arca

Váncsa István előadása a francia konyhának arról a vetületéről szól, amelyet a külvilág nem igazán ismer, sőt néha a létezéséről se tud. A francia kulináriára gondolván eszünkbe jut a bouillabaisse, a cassoulet, a quiche Lorraine, a ratatouille, továbbá az olyanok, mint az osztriga, a kecskesajt, a különféle pâték, rillettes-ek és terrine-ek meg az effélék.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Last event date: Friday, March 20 2020 7:00PM

Váncsa István - A francia konyha másik arca

Váncsa István előadása a francia konyhának arról a vetületéről szól, amelyet a külvilág nem igazán ismer, sőt néha a létezéséről se tud. A francia kulináriára gondolván eszünkbe jut a bouillabaisse, a cassoulet, a quiche Lorraine, a ratatouille, továbbá az olyanok, mint az osztriga, a kecskesajt, a különféle pâték, rillettes-ek és terrine-ek meg az effélék. Ez mind szép jó, a könyvben pedig megfelelő rész­letességgel vannak jelen, de akad itt sok olyasmi is, amiről az avatat­lan külföldinek sejtel­me sincs. Gondolnánk-e például, hogy a Rhône deltá­jában (ami olyan Provence-ban, mint nálunk a Hortobágy, csak vi­zesebb), különféle nyá­jak, gulyák és ménesek legelésznek, a tájegység jellemző étele pedig a gulyás? Neve bœuf à la gardiane, vagy egysze­rűen csak gardiane, azaz gulyás. Nem egészen olyan, mint a mienk, hanem inkább az erdélyi to­kányokra hasonlít, viszont igen finom. Vagy gondolnánk-e, hogy Fran­ciaország népe imádja a pacalt, tájegységen­ként eltérő módon főzi, egyik változat finomabb, mint a másik, zömük csípős, némelyik ráné­zésre az általunk ismertre hasonlít, íze viszont sokkal komplexebb és izgalmasabb? És mit szólunk ahhoz, hogy a francia szakács vagy házi­asszony a nálunk kissé lenézett disznólábból (gyengébbek kedvéért sertésköröm) ünnepi asztalra illő ínyencfalatok hosszú sorát képes elő­állítani? Mindezekről és sok minden másról is szó lesz az előadásban, amely Váncsa István Lakoma. A francia konyha legfinomabb ételeiből című új könyvéhez (a Lakoma harmadik köteté­hez) kapcsolódik.

Our offer


Szophoklész: Oidipusz király című drámája nyomán írta: Pintér Béla

The Vujicsics Ensemble, which plays South-Slavic music, has maintained the same line-up ever since their formation 50 years ago.

Zoltán Kodály THE SPINNING ROOM Folk scenes in Hungarian, with Hungarian and English subtitles

Suggestions


Warning! The basket time limit is about to expire!
estimated time left:
00:00

item(s) in basket

total:


Time limit has expired. Please, put item(s) in to basket again.