Program


ZENEI ZARÁNDOKLAT a Szolnoki Szimfonikusokkal
4

ZENEI ZARÁNDOKLAT a Szolnoki Szimfonikusokkal

2023-ban is találkozhatnak a Szolnoki Szimfonikusokkal a Zeneakadémia Nagytermében. Az együttes
ez alkalommal Zenei Zarándoklat című koncerttel készül a budapesti közönségnek. Az est karmestere
Nikolay Lalov.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. február 1. szerda, 19:00

Műsor:
Alexey Shor: "Musical Pilgrimage" (Zenei zarándoklat) gordonkaverseny (No 1) 3 tételben
Szegej Rahmanyinov: II. (c-moll) zongoraverseny, op. 18
Pjotr Iljics Csajkovszkij: V. (e-moll) szimfónia, op. 64

Közreműködik:

Michal Balas – cselló
Kay KyungEun Kim - zongora

Vezényel: Nikolay Lalov

Az ukrán származású zeneszerző, Alexey Shor Zenei zarándoklata egy csellóra és zenekarra írt, brilliáns kompozíció, melyet a 19. század virtuozitása, a barokk fényűző gazdagsága és a latin-amerikai zene inspirált. Shor a matematika területén szerzett PhD-fokozata után, 2012-ben hobbiként kezdett zenét szerezni, mára azonban a kortárs komolyzene egyik legtöbbet játszott komponistájává vált.

Szergej Rahmanyinov orosz zeneszerző, zongoraművész és karmester műveinek többsége Csajkovszkijéval rokon késő romantikus stílusú, bár Chopin és Liszt hatása is érezhető rajtuk.
A II. zongoraverseny a szerző életének nehéz periódusát követően keletkezett, első szimfóniájának bukása után három évig képtelen volt komponálni. A visszatérés vitathatatlanul jól sikerült: az 1900 és 1901 között írt zongoraverseny Rahmanyinov egyik legnépszerűbb szerzeménye lett, ami a mű dallamosságának, a zenei nyelvezet választékosságának és a csillogó, bár technikailag igen nehéz zongoraszólamnak egyaránt köszönhető.

Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz romantikus zeneszerző operái és balettjei mellett összesen hat szimfóniát írt. Három utolsó ilyen műfajú szerzeményében a szimfóniaírás valamennyi szabályát megszegte, szerkezetileg mégis meggyőző szintézist ért el. Brahmshoz hasonlóan Csajkovszkij szimfóniáit is a szenvedélyesség, kidolgozottság és természetes kifejezésmód jellemzi. A szerző pályája csúcsán, Oroszország legnépszerűbb és Európa-szerte elismert zeneszerzőjeként 1888-ban komponált V. szimfónia abban az alkotóperiódusban született, amikor Csajkovszkij célja az összegzés volt. A mottószerűen minden tételben visszatérő nyitótéma a szerző szavaival élve “teljes meghajlás a sors, illetve a végzet kifürkészhetetlen parancsa előtt”.

Ajánlatunk


Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Előfordul: hulla, és annak fagyasztása, csontok, hányás, köpés, meztelenség, verekedés, felnőttfilm-részlet, kitört ujjak, kábítószer fogyasztása és terjesztése, méregkeverés, zászlóégetés (ja ez nem), egyszer elhangzik az a szó, hogy 'zsidó', egyszer az, hogy 'cigány'. Lesz füst, stroboszkóp, hangos zene, riasztó hangeffektek, zaj, káosz, kosz és több liter művér.

Ajánló


Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Székely Csaba drámaíróként először 2011-ben, a POSZT Nyílt Fórum programjában tűnt fel, ahol Bányavirág című színdarabjáért a Színházi Dramaturgok Céhe…

A Puskás musical a leghíresebb magyar ember és az Aranycsapat történetét dolgozza fel, és állít méltó emléket neki. A darab…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!