Program


Veronika Voss vágyakozása (1982) - Magány-ügyek – Sorsok a német újfilm sűrűjéből / MÜPA FILMKLUB

Veronika Voss vágyakozása (1982) - Magány-ügyek – Sorsok a német újfilm sűrűjéből / MÜPA FILMKLUB

Német nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 5. hétfő, 19:00

MÜPA FILMKLUB
Veronika Voss vágyakozása (1982) - Magány-ügyek
Sorsok a német újfilm sűrűjéből

A Veronika Voss vágyakozása Fassbinder utolsó előtti filmje, egyben pedig a BRD trilógia záró darabja (BRD = Bundesrepublik Deutschland = NSZK). Beletartozik a Maria Braun házassága, a Lola és természetesen ez a film. Hogy mitől trilógia? Attól, hogy mindhárom film a világháborút követő években játszódik. Egy pokolian nehéz időszakban, hiszen a felnőttek megélték a náci diktatúrát, a háborút. Ezekben az években - és még jó sokáig - szembe kell nézniük az átháríthatatlan felelősséggel. Mindaz, ami történt, még nem távolodott el.

1955-ben járunk, Münchenben. Veronika Voss (Rosel Zech), a háború előtt és alatt sikeres színésznő nem jut szerephez. Híre kétes. (Fassbinder több elemet emelt át a karakterbe Sybille Schmitz színésznő életéből, akit Goebbelshez fűződő kapcsolata miatt kivetett magából a szakma.) Frau Voss neurotikus - és a pszichiátere túsza, aki megmaradt értékeire pályázik. Ópiátokkal tömi, bezárja. Történetünk igazi főhőse azonban egy sportújságíró, Robert Krohn (Hilmar Thate), aki véletlenül fut össze Veronikával. Talán egy kicsit bele is habarodik. Nyomozni kezd, abban a reményben, hogy megmentheti a nőt, de azzal kell szembesülnie, hogy vannak, akik szervezetten próbálják a háború sérültjeit, veszteseit különféle módokon kifosztani. S adott esetben a gyilkosságtól sem riadnak vissza. A nyomozás során feltárulnak az áldozatok. A rezsim egykori kedvelt színésznője is, az öregúr is, aki ingujját felcsúsztatva tárja fel az alkarjára tetovált számokat. Fassbinder egyedi nyelvet teremtett ehhez a filmhez. Fekete-fehérben forgatta, amitől Veronika Voss múlt- és jelenbéli jelenetei egymásba simulnak. Az operatőr, Xaver Schwarzenberger pedig olyan fény-árnyék viszonyokat teremt, amelyek elvarázsolják a világban helyét többé nem lelő színésznőt, s mintha látványban átemelné egykori sikeres éveibe.

Rendező: Rainer Werner Fassbinder
Házigazda: Réz András

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Ajánló


A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű…

félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!