Program


Szolnoki Szimfonikusok - PROFILOK
4

Szolnoki Szimfonikusok - PROFILOK

A nagysikerű januári koncert után újra a Zeneakadémia Nagytermében koncertezik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. Az együttes együttműködése a bécsi székhelyű, „Internationale Musik- und Kulturförderung” (IMK) produkciós irodával folytatódik. Ez alkalommal Jose Sanchez spanyol karmester vezényli majd a zenekart. Az esten Bizet, Verdi, Mozart, Mendelssohn és Beethoven egy-egy népszerű műveiből hallgathatnak egy válogatást.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: június 23. csütörtök, 19:00

PROFILOK

Szolnoki Szimfonikusok
 
Műsor:
Georges Bizet: Carmen – Torreádor-dal (Escamillo belépője)
Giuseppe Verdi: Rigoletto – Cortigiani, vil razza dannata (Rigoletto áriája)
Giuseppe Verdi: Traviata – Di Provenza (Germont áriája)
Wolfgang Amadeus Mozart: Figaro házassága – Non più andrai, farfallone amoroso (Figaro C-dúr áriája)
Felix Mendelssohn-Bartholdy: e-moll hegedűverseny op. 64
Ludwig van Beethoven: V. (c-moll) ,,Sors’’ szimfónia op.67

Közreműködik:

Byeongjoo Cho – bariton

Laura Rodriguez Moreno – hegedű

Vezényel: JOSE SANCHEZ

A hangverseny nyitányaként négy népszerű operaária hangzik el Byeongjoo Cho előadásában. Elsőként Bizet Carmenjából csendül fel Escamillo belépője a második felvonásból, a híres Torreádor-dal. Ezután két Verdi-ária következik, a Cortigiani, vil razza dannata… kezdetű a Rigoletto második felvonásából, majd a Traviatából Germont áriája. Az operaáriák sorát Figaro C-dúr áriája zárja Mozart Figaro házassága című vígoperájának első felvonásából.

Mendelssohn zenei stílusa már a szülői házban kialakult, itt szívta magába a barokk zene iránti szeretetet. A kiegyensúlyozott, szeretettel teli családi légkör nagyban hozzájárult tehetsége gondtalan kibontakozásához. Már egészen fiatalon, a legváltozatosabb zenei műfajokban érett kompozíciókat alkotott. Híres e-moll hegedűversenyét 1844-ben – harmincötévesen – komponálta, s ezzel sikerült megalkotnia a műfaj egyik remekművét, amelybe a tőle megszokott eleganciával és nemesen romantikus stílusban szövi be a klasszikus örökséget. A sorsnak furcsa fintora, hogy – csakúgy, mint az általa újra felfedezett Baché – az ő neve is csaknem feledésbe merült halála után. Reneszánsza 1959-ben kezdődött, amikor születésének 150. évfordulójáról emlékezett meg a világ.

Beethoven „Sors” szimfóniája az egyik legismertebb zenei kompozíció a klasszikus zenében. A szimfónia – és különösen a kezdőmotívuma – az egész világon ismert, sőt ez a motívum gyakran előfordul a popkultúrában is. Beethoven négy évig írta a darabot, 1804-ben kezdte el és 1808-ban készült el a teljes kompozíció. Az ősbemutatót érte némi kritika, bár nem magával a művel volt probléma, hanem inkább a zenekar játékával, hiszen a koncert előtt mindössze egyetlen egyszer próbáltak. Beethovennek emiatt le is kellett állítani a zenét és újrakezdeni a darabot. Másfél évvel később a német Allgemeine Musikalische Zeitung zenei újságban jelent meg a szimfóniáról egy rendkívül dicsérő, azonban aláíratlan cikk, később kiderült, hogy ennek írója E. T. A. Hoffmann német író volt. A szimfónia nem sokkal ezután elérte máig tartó ismertségi státuszát, és azóta sem hunyt ki az a láng, amivel szerzője útjára bocsátotta.

Ajánlatunk


Titkos irodalmi mulatság és kesergés Majoros néni időtlen idők óta ül a Városmajor egyik padján. Néha virágot árul, máskor galambot etet vagy sebesültet ápol. Látott már népünnepélyt és tömeggyilkosságot, beszélt andalgó szerelmesekkel és öngyilkosjelöltekkel. Nála jobban senki sem ismeri a környéken élő vagy dolgozó írók életét. Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes, Karinthy Frigyes és József Attila, Polcz Alaine és Babits Mihály, Molnár Ferenc és Kosztolányi Dezső is neki mondják el titkaikat. Majoros néni beleolvas a könyveikbe, a nála hagyott kéziratokba, de elsősorban nem a betűk, hanem az emberek érdeklik. A könyvek és kéziratok szép lassan gyűlnek a padja környékén.

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

Jön az ország legelegánsabb szabadtéri rendezvénye, a Derby hétvége a Kincsem Parkban! A háromnapos fesztiválon a három szakág legjobbjai csapnak össze. Pénteken és szombaton ingyenesen látogatható.

Ajánló


Hazánk egyik legnépszerűbb rapper duója Majka & Curtis 2022. július 24-én, első alkalommal lép fel a Tokaj Fesztiválkatlan nagyszínpadán!

A 90 perces élőkoncert alatt együtt visszarepülhetünk a 80-as évekbe és megannyi elfeledett emléket idézhetünk fel.

Szenvedély, megszállottság, érzelmek, érdekek, sérelmek, kis és nagy csatározások keverednek az izgalmas zene ütemére - ez a Sakk, Björn Ulvaeus,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!