Program


Siegfried-idill, avagy Egy barátság vége / Krizantémok, avagy Liú halála

Siegfried-idill, avagy Egy barátság vége / Krizantémok, avagy Liú halála

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. december 3. szombat, 19:00

Szálinger Balázs
Siegfried-idill, avagy Egy barátság vége
A Wagnernél harminc évvel fiatalabb Nietzsche egy teljes évtizedet tölt a zeneszerző bűvöletében, de kapcsolatuk jóval több és fordulatosabb annál, mintsem hogy csak bálvány és rajongója viszonyaként tekintsünk rá. Levelezésük és más dokumentumok alapján a generációs különbségtől a zeneesztétikán át a nagy filozófiai kérdésekig vagy akár emberi gyengeségekig minden terítékre kerülhet. És minduntalan feltűnik a Siegfried-idill hátborzongatóan szép muzsikája, amely egy régi karácsonyt és egy valódi gyermekszületést idéz meg nemcsak a két férfi, de Cosima, Wagner felesége számára is. Az OPERA, összművészeti szerepét komolyan véve, 2018-tól kezdve operatörténeti alaphelyzetű drámák inspirálásával támogatja a kortárs magyar irodalmat. Ennek jegyében felkérte Szálinger Balázs József Attila-díjas költőt, színműírót és Köteles Géza karmester-zeneszerzőt, hogy a „Ring gyűrűi”-évadra hozzanak létre darabot Nietzsche és Wagner kapcsolatáról. . Az előadás ezúttal a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak elképzelései mentén jön létre.

 

 
Szálinger Balázs
Krizantémok, avagy Liù halála

Torre del Lago, 1908. A világhírű zeneköltő, Giacomo Puccini felesége, Elvira már az őrület határán él, soka - dik – jogos – féltékenységi rohama után. Doria, az évek óta náluk lakó, szinte gyermekükként kezelt cselédlány lesz gyanújának tárgya. Pokollá változik a festői kis faluban a komponista családi élete, és Puccini Párizsba menekül. Hiába tagad, Elvira nem hisz a lánynak, és egyre nagyobb erővel támadja, álöltözetben fürkészi, végül el is bocsátja. Mivel a gyanúsítgatás folytatódik a faluban, Doria végül öngyilkosságba menekül: mérget iszik, több napon át haldoklik. Elvira Milánóba utazik a botrány elől, a boncoláskor pedig jegyzőkönyvezik, hogy a Puccini szívéhez oly közel álló, 21 éves „kis Liù” szűzen halt meg. Tizenöt évvel később, amikor Puccini haldoklik, Turandot című operájának Liù alakját, a lány ártatlan halálát Doria emlékeként írja meg. Ez volt a szerző utolsó befejezett partitúraoldala. Szálinger Balázs második drámafelkérése immár a „Puccini Itáliája”-évadhoz illeszkedett: a Krizantémok című szépséges Puccini-vonószene és a híres Turandot-részlet, „Liù halála” kering az egyszerre humoros és drámai események szövete felett. Az előadás ezúttal a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak elképzelései mentén jön létre.

 

Közreműködnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatói: Atlasz Barnabás, Bíró Kristóf, Bukovszky Orsolya, Gál Réka, Juniki Noémi, Kozma Veronika, Kukovecz Ákos, Lukács Ádám, Molnár András, Németh Áron, Nyomárkay Zsigmond, Pigler Emília (osztályvezető tanár Hegedűs D. Géza, társosztályvezető ifj. Vidnyánszky Attila)

 

 

 

 

Ajánlatunk


Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Ajánló


Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei…

A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű…

Musicalmesék a Budapesti Operettszínházban 4-99 éves korig!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!