Program


Porgy és Bess

Porgy és Bess

Opera három felvonásban, angol nyelven, magyar és angol felirattal
Írta: George Gershwin, DuBose és Dorothy Heyward, és Ira Gershwin
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. szeptember 30. péntek, 19:00

Ki ne ismerné a Summertime, az I Got Plenty O’ Nuttin’ vagy az It Ain’t Necessarily So kezdetű slágereket? Sokan nem tudják azonban, hogy ezek nem csupán régi jazzdalok, hanem az egyik leghíresebb amerikai opera, az 1935-ös Porgy és Bess® legnépszerűbb részletei. George Gershwin, DuBose és Dorothy Heyward, valamint Ira Gershwin története eredetileg a dél-karolinai Charleston egyik fekete közösségének vidámsággal, imádsággal, munkával és erőszakkal teli életét mutatja be egy kripli koldus és egy kábítószerfüggő nő különös szerelmén keresztül.

Az angol nyelvű feliratozásban a mű eredeti, javarészt gullah dialektusban írt szövege olvasható.

„A „GERSHWIN®” a Gershwin Enterprise bejegyzett védjegye és szolgáltatási védjegye. A „PORGY AND BESS®” a Porgy and Bess Enterprise bejegyzett védjegye és szolgáltatási védjegye.”

A jogtulajdonosok nyilatkozata: „A Porgy és Bess produkció jelen formában történő bemutatása nem engedélyezett, és ellentétes a mű színrevitelének követelményeivel."

 

Cselekmény

I. felvonás
1. jelenet
A dél-karolinai Charlestonban, a Catfish soron él egy fekete közösség. Egyik este az udvaron Clara énekel altatót kisbabájának. Ura, Jake, a drogdíler Sporting Life és más férfiak kockáznak. Robbins is csatlakozik hozzájuk, akit párja, Serena nem szívesen enged a játékba. Clara kisbabája még mindig nem aludt el, Jake veszi át a kicsit – majd ő megmutatja, hogy kell elaltatni egy gyereket! A kicsi azonban – a többiek nagy derültségére – az ő dala után is csak sír. A mézárus Peter, majd a nyomorék koldus, Porgy érkezik haza. A férfiak leültetik őt körükbe. Nemsokára megérkezik a részeg, nagypofájú Crown, oldalán a nőjével, Bess-szel, akiért állítólag Porgy odavan. Az asszonyok, Serena és Maria megvetően nézik Besst, aki nagyokat húz a whiskys üvegből. A férfiak belemelegednek a játékba, Crown közben tovább iszik, szippant Sporting Life „csodaporából” is, és egyre agresszívebbé válik. A játék végén Robbinsnak kedvez a szerencse, mire Crownnak elborul az agya, és nekiesik a nyertesnek. A többiek nem bírják lefogni a hatalmas férfit, aki végül halálra szúrja Robbinst. A társaság azonnal szétszéled, Bess pedig próbálja észre téríteni a hullarészeg Crownt: tűnjön el, mielőtt a rendőrség odaér. Miatta nem kell aggódnia: Bess mindig talál valakit, aki gondoskodjon róla... Miután Crown lelép, Sporting Life azonnal le is próbál csapni a nőre: magával akarja csábítani New Yorkba. Bess csodaport kér tőle, aztán elhajtja. A nő próbál bekéredzkedni valakihez, hogy meghúzhassa magát. Végül Porgy fogadja be.
 
2. jelenet
A közösség másnap a holttest mellett gyászol, Serena pénzt gyűjt a temetésre. Porgy és Bess lépnek be. Serena először visszautasítja Bess adományát, de a lány közli, hogy már nem Crowntól, hanem Porgytól kapja a pénzét, így Serena elfogadja azt. A nyomozó lép be egy rendőrrel, és csakhamar Petert gyanúsítja a gyilkossággal, aki közli, ő látta, hogy Crown ölte meg Robbinst. Koronatanúként beviszik Petert, amíg Crown elő nem kerül. A rendőrök távozása után a temetkezési vállalkozó jelenik meg. Bár Serenának nem sikerült elegendő pénzt összegyűjtenie, a vállalkozó végül hajlandó eltemetni Robbinst. A gyászolók spirituálét énekelnek Bess vezetésével.
 
II. felvonás
1. jelenet
Egy hónappal később, korán reggel Jake és halásztársai készülnek a másnapi kihajózásra. Clara félti a párját a tengertől, de Jake keményen dolgozik, hogy kisfiuknak minél szebb jövőt biztosíthasson. Porgy csak mosolyog: neki nincs szüksége többre, mint hogy vele legyen az Isten és a párja. Serena és Maria megállapítják, hogy Porgy egészen kivirult, mióta Bess vele él. Sporting Life ólálkodik újra a környéken, hogy „csodaport” áruljon, de Maria elkergeti. Frazier „ügyvéd” keresi fel Porgyt, és közli vele, ahhoz, hogy Bess törvényesen élhessen Porgyval, a nőnek el kell válnia Crowntól. Bár Bess és Crown nem is voltak házasok, Porgy kifizeti Fraziernek a másfél dollárt a válásért.
Egy uraság, Mr. Archdale érkezik, és Porgy felől érdeklődik. A közösség tagjai vonakodnak választ adni neki, míg ki nem derül, hogy jó hírt hozott: régről ismeri Petert, és kifizette érte az óvadékot.
Bess egyedül marad, és újra Sporting Life környékezi meg: fényes New York-i élettel kecsegteti, és droggal kínálja. Bess mindkettőt visszautasítja, de Sporting Life nem tágít. Porgy kergeti el a dílert. Porgy és Bess szerelmet vallanak egymásnak.
A többeik a Kittiwah-szigeti piknikre indulnak, és Besst is sürgetik, hogy tartson velük. Bess nem akarja egyedül hagyni Porgyt, de a férfi végül meggyőzi a nőt, menjen és szórakozzon nélküle nyugodtan. 
 
2. jelenet
A Kittiwah-szigeten folyik a mulatság: Sporting Life vezetésével féktelenül szórakozik a társaság nagy része. Serena leteremti őket, majd figyelmeztet mindenkit, hogy ideje indulni: hamarosan indul vissza a hajó.
Bess is menne a többiek után, amikor a bozótból füttyent valaki. Crown az. Bess hiába próbál kitérni előle, végül képtelen ellenállni a férfinek.
 
3. jelenet
Egy héttel később a Catfish sorról Jake és a többi halász korán a kikötőbe indulnak. Peter érkezik haza: végre kiengedték az óvadék lerakása után.
Porgy szobájában Bess magánkívül, lázas betegen fekszik, amióta hazajutott a szigetről. Serena imát mond Bessért, és megígéri Porgynak, délutánra semmi baja nem lesz az asszonynak. Az epres asszony és a rákárus éneke hallatszik.
Bess magához tér. Porgy nyugodtan elmondja neki: tudja, hogy Crownnal volt a szigeten, és csak Bessen áll, hogy vele vagy Crownnal akar-e maradni. A nő őszintén kéri Porgyt, ne hagyja, hogy Crown elvigye őt. A férfi megígéri, hogy vigyázni fog rá. Clara tér vissza aggódva a partról: sosem látta a vizet ilyen feketének. Maria próbálja nyugtatni őt, de hamarosan megkondul a hurrikánt jelző harang.
 
4. jelenet
A Catfish sor lakói imádkoznak, hogy megmeneküljenek a vésztől. Bessnek épp azon jár az esze, hogy ilyen ítéletidőt biztos nem él túl Crown a szigeten, amikor kopogtatnak. Az ajtón Crown lép be, Bessért jött. A nő kijelenti, hogy ő már Porgy asszonya, de Crown csak nevet. Clara egyszer csak felsikolt az ablaknál: felborult Jake hajója. Bessre bízza kisbabáját, és a partra rohan. Bess aggódik, amiért Clara egyedül indult el az ítéletidőben, és kéri, hogy valamelyik férfi induljon utána. Egyedül Crown merészkedik ki a tomboló viharba. A többiek tovább imádkoznak.
 
III. felvonás
1. jelenet
A közösség a viharba veszett Clarát, Jake-et és Crownt gyászolja. Bess énekel altatót Clara kisbabájának. Kiürül a tér. Egyszer csak Crown lopózik be a kapun, és titokban Porgy ajtaja felé oson. A férfi azonban időben észreveszi és leszúrja Crownt, aki holtan esik össze.
 
2. jelenet
Másnap a nyomozó látogat el ismét a Catfish sorra, ezúttal a halottkémmel. Porgyt akarják bevinni, hogy azonosítsa Crown holttestét. Porgy rettenetesen megijed attól, hogy újra kelljen látnia a halott Crown arcát, és mindent igyekszik elkövetni, hogy kibújjon a feladat alól, de végül elviszik a rendőrök.
Sporting Life azzal ijesztgeti Besst, hogy Porgyt örökre lesittelik. Ismét a New York-i élettel és csodaporral csábítja. Bess ellenáll, de a díler otthagy egy adag szert a lánynak.
 
3. jelenet
Egy héttel később hazaengedik Porgyt, aki boldogan meséli a lakóknak, hogy meggazdagodott a kockajátékkal a börtönben; ajándékokat is hozott. Egy valakit nem lát csak: Besst. A többiek kitérnek Porgy kérdései elől. Végül Serena és Maria mondják meg neki az igazat: Bess elhitte Sporting Life meséjét, és elment a férfivel New Yorkba. Porgy elszántan útra kel, hogy megkeresse szerelmét.

Ajánlatunk


Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból Floridába. Már pakolnak is a költöztetők, egy nap marad a régi életből.

Ivan Menchell pergő, mély emberismeretről árulkodó vérbő komédiája sok-sok kacagás mellett megható, megrendítő pillanatokat kínál mindenkinek, aki valaha szeretett és szerették.

“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Ajánló


A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És…

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!