Program


Planéták

Planéták

Az idei év legnagyobb szabású szimfonikus hangversenye, ahol két fiatal, de máris világhírű vendégművész tolmácsolásban hallhatjuk az angol zeneirodalom klasszikusait.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 17. péntek, 19:00

E. Elgar: Csellóverseny
G. Holst: A Bolygók

Szólista: Szabó Ildikó, cselló
Aurin Leánykar (karnagy: Durányik László)
Vezényel: Leo McFall

Edward Elgar brit zeneszerző. Bár tipikus angolnak szokás gondolni, zenéjére a kontinentális Európa sokkal inkább hatott, mint a szigetország kultúrája. Az e-moll csellóverseny 1919-ben íródott, témája sokak szerint az első világháború és annak következménye, az egész emberiséget érintő veszteség. Az ősbemutatóra 1919-ben, Londonban került sor. Ekkor nem aratott sikert a darab, az igazi áttörésre 1962-ig, Jacqueline du Pré feltűnéséig kellett várni…
A bolygók (The Planets, Op. 32) Gustav Holst  héttételes, 1914 és 1916 között keletkezett zenekari szvitje. A  mű minden tételét a naprendszer addig ismert egy-egy bolygójáról nevezte el – a Föld kivételével –, a tételek a bolygók asztrológiában ismert karaktereit mutatják. A monumentális zenekarra és női karra írt mű olyan zeneszerzők inspirációs forrása lett, mint John Williams, vagy Hans Zimmer.

Szabó Ildikót Starker János 2007-ben úgy jellemezte, hogy olyan rendkívüli tehetséggel rendelkezik, mely a világkarrier lehetőségét hordozza magában („an exceptionally gifted young cellist”). Azóta Szabó Ildikó méltán váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a magyar művésznő 16 nemzetközi versenyen nyert díjat, köztük a 2014-es Pablo Casals Csellóversenyen, ahol csak neki nyolc díjat ítéltek oda.
„Egy vérbeli előadó, akinek van mondanivalója, és ezt szívesen osztja meg a közönséggel.” – így jellemzi őt Fischer Iván, aki Ildikót több alkalommal is felkérte szólistának a Budapesti Fesztiválzenekarral. Ezenkívül fellépett már a Concerto Budapesttel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Magdeburgi Filharmóniával, a Hamburgi Szimfonikusokkal és a Chamber Orchestra of Europe-pal is.

Leo McFall kiemelkedően tehetséges, fiatal angol karmester, a Thesszaloniki Állami Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és a Symphonieorchester Vorarlberg vezető karmestere. Erős kapcsolat fűzi az Alma Mahler Kammerorchesterhez is, amely a legjobb európai zenekarok fiatal zenészeiből áll.
 
Fellépett a BBC Filharmonikusokkal, a Hannover Banddel, az Orchestre National de Lyon, az Orchestre du Capitole de Toulouse, a Dortmundi Filharmonikusokkal, a Belgrádi Filharmonikusokkal, az Oulu Sinfonia és a Kuopio Szimfonikus Zenekarral. Emilie Mayer korai szimfóniáiról készült felvétele elnyerte a 2021-es Opus Klassik-díjat a 18. századi szimfonikus zene legjobb felvételéért, és szerepelt a New York Times „2020 legjobb klasszikus felvételei” listáján.

Ajánlatunk


Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek való megfelelés kényszeríti ránk. (Kovács Bálint)

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

A tavaly hatalmas sikert aratott, teltházas aréna koncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence 2024. december 7-én ismét az MVM Dome színpadán kápráztatja el a közönséget rendkívüli tehetségével. Bence legújabb, Pianoshphere című albuma egyben a névadója az idei turnénak, amelyet Ausztrália és Nyugat-Európa után a prágai O2 Arénában majd a dubai Coca Cola Arénában élvezhet a közönség. A turné utolsó állomása pedig a budapesti MVM Dome, 2024. december 7-én.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!