Program


Moliere 400: A mizantróp

Moliere 400: A mizantróp

A darab címszereplője, az embergyűlölő Alceste (Loïc Corbery) szakít a képmutatással: kíméletlenül mindenkinek a szemébe mondja a hibáit, és rávilágít a környezetében élők gyengeségeire. Mindezt egy olyan társadalomban teszi, ahol a család és a vallás hatalma igazából már nem érvényesül, ahol a szereplők természetét a vágy és a sóvárgás uralja.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. május 5. csütörtök, 19:00

MOLIÈRE 400: A MIZANTRÓPLe Misanthrope
A Comèdie Française előadása felvételről, egy szünettel, 200 perc, 2016
francia nyelven, magyar felirattal

Rendező: Clément Hervieu-Léger
Szereplők: Clément Hervieu-Léger, Éric Genovése, Serge Bagdassarian,
Adeline d'Hermy, Jennifer Decker, Florence Viala, Loic Corbery

A mizantróp a Comédie-Française harmadik legtöbbet játszott darabja. Moliére 1664-ben, nem sokkal a Tartuffe betiltása után kezdte írni, és 1666-ban mutatták be a Palais-Royal színpadán. A verses komédiát azonnal dicsérték a kritikusok. Egyikük, az író-drámaíró Subligny „utánozhatatlan remekműnek” nevezte, az újságíró-dramaturg Donneau de Visé szerint pedig „folyamatos nevetést okoz a lélekben”.

Címszereplője, az embergyűlölő Alceste (Loïc Corbery) szakít a képmutatással: kíméletlenül mindenkinek a szemébe mondja a hibáit, és rávilágít a környezetében élők gyengeségeire. Mindezt egy olyan társadalomban teszi, ahol a család és a vallás hatalma igazából már nem érvényesül, ahol a szereplők természetét a vágy és a sóvárgás uralja. Ez a különc férfiú azonban mégis tud szeretni, Célimène-ért (Georgia Scalliet), a nemrég megözvegyült fiatalasszonyért rajong, annak minden hibája ellenére. Céliméne ugyanis más udvarlókat is fogad, igazából csak játszik mindenkivel. Alceste Céliméne szalonjában is tartja magát elveihez, és egy alkalommal nyíltan kritizálja vetélytársa, Oronte (Serge Bagdassarian) versét, aki megsértődik és bíróság elé akarja idézni hősünket. Alceste a szerelmének viszont azt is elnézi, amikor egy levél leleplezi, hogy csalárd játékot űz udvarlóival. Még ez után is feleségül venné a nőt, egy feltétellel: szakítson a házához járó férfitársasággal, és költözzön vele vidékre. Miután a nő erre nem hajlandó, hősünk kivonul a társadalomból.

A komédiát Clément Hervieu-Léger modern színpadra állításában láthatjuk. A produkciót 2016 decemberében mutatta be a Comédie-Française, az előadásról készült felvételt az Uránia 2017 tavaszán egyszer már vetítette.

Ez az előadás felvételről látható az Uránia mozivásznán.
Forgalmazó: Cikanek Management

Ajánlatunk


Az elmúlt évek sikeres programjainak köszönhetően, folytatódik a Homokhátság Szívében megrendezésre kerülő koncertek sora, ezúttal BORDÁNY 2024 néven!!! Az idei sztárvendég MAJKA lesz!!!

Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!