Program


Mészáros Zsolt Máté és a Szegedi Bartók Béla Női Kar / Karácsonyi orgonakoncert
2

Mészáros Zsolt Máté és a Szegedi Bartók Béla Női Kar / Karácsonyi orgonakoncert

Az ünnep közeledtével mindenki vágyik a zene nyújtotta nyugalomra és átszellemültségre - és mi adhat teljesebb békét, mint az orgonamuzsika, az a repertoár, amelyet alkotói egy eredendően liturgikus hangszerre komponáltak? Az sem véletlen, hogy a Müpa orgonakoncertjeinek része az a cappella kóruszene, hiszen a kíséret nélküli emberi hang a tisztaságot szimbolizálja.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 13. szerda, 19:30

Mészáros Zsolt Máté és a Szegedi Bartók Béla Női Kar
Karácsonyi orgonakoncert

Műsor:
J. S. Bach: C-dúr toccata, adagio és fúga, BWV 564
Liszt: Ave Maria d'Arcadelt
Leontovics: Scsedrik
Joan Szymko: Hodie
Csajkovszkij‒Mészáros Zsolt Máté: A diótörő, op. 71 ‒ A Cukorszilva Tündér tánca
Adam: Cantique de Noël
Franck: Panis Angelicus
Vierne: I. (d-moll) orgonaszimfónia, op. 14 ‒ VI. Final
Karai: Hodie Christus natus est
Kocsár: O magnum mysterium
Mészáros Zsolt Máté: Két karácsonyi orgonadarab ‒ Adeste fideles
Karg-Elert: Katedrálisablakok, op. 106 ‒ IV. Adeste fideles
Liszt: Karácsonyfa ‒ IV. A három királyok indulója (Adeste fideles)
Poulenc: A karmeliták beszélgetései, FP 159 - Ave Maria
Antalffy-Zsiross: Karácsonyi harangok
Kocsár: Ó, gyönyörűszép, titokzatos éj!
Jonathan Scott: Christmas Celebration
Poulenc: Litanies à la Vierge noire, FP 82

A karácsonyi orgonakoncertek a Müpa legszebb hagyományait képviselik. Az ünnep közeledtével mindenki vágyik a zene nyújtotta nyugalomra és átszellemültségre - és mi adhat teljesebb békét, mint az orgonamuzsika, az a repertoár, amelyet alkotói egy eredendően liturgikus hangszerre komponáltak? Az sem véletlen, hogy a Müpa orgonakoncertjeinek része az a cappella kóruszene, hiszen a kíséret nélküli emberi hang a tisztaságot szimbolizálja. És persze az orgona és a kórus ezeken a koncerteken együtt is megszólal - ahogyan az Mészáros Zsolt Máté és a Valkai Dávid vezette Szegedi Bartók Béla Női Kar hangversenyén is történik.

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima-díjas orgonaművész és Liszt-kutató egyike a legsikeresebb magyar orgonaművészeknek, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zeneigazgatója. 2018-ban szerezte meg kitüntetéses orgonaművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Szegedi Bartók Béla Nőikar az 1967-ben alakult Bartók Béla Kórus utódaként jött létre 2006-ban, Ordasi Péter vezetésével. Jelenlegi karigazgatója, Valkai Dávid 2018 őszén vette át az énekkar irányítását. Az orgonaművész és a kórus közös koncertjének műsora rendkívül gazdag: a közönség hallhat szóló orgonaműveket Bach, Liszt, Csajkovszkij, Vierne, Karg-Elert, Antalffy-Zsiross Dezső és Jonathan Scott műhelyéből, megszólalnak az 1870-es években született ukrán szerző, Mikola Dmitrovics Leontovics, a kortárs amerikai komponista, Joan Szymko, valamint a 20. századi magyar kórusirodalom jelesei, Kocsár Miklós és Karai József darabjai. Hallunk orgonakíséretes kórustételeket Adam, Franck és Poulenc terméséből - sőt Mészáros Zsolt Máté egy opusa is helyet kapott a színes programban.

Vezényel:  Valkai Dávid

Orgona: Mészáros Zsolt Máté
Szegedi Bartók Béla Nőikar

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Claude Magnier legendás bohózatában Louis de Funès 13 év alatt több mint hatszázszor játszotta Barnier szerepét – amit filmen később Sylvester Stallone tett ismertté az egész világon.

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Solymosi Tamás – Mirzoyan Albert – Prokofieva Irina – Jiří Kylián – Harald Lander KLASSZIKUS BRAVÚROK Négy egyfelvonásos balett három részben

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!