Program


MÁV Szőke Tibor Mesterbérlet/5. 20-21

MÁV Szőke Tibor Mesterbérlet/5. 20-21

Bartók Béla mindhárom színpadi műve a nő-férfi kapcsolatok „természetrajzát” vizsgálja. A mélyen pesszimista Kékszakállú herceg vára és a meseszerű Fából faragott királyfi után A csodálatos mandarin beteljesült szerelmet mutat be, amelynek azonban a halál az ára.  több

MŰSOR

Bartók: A csodálatos mandarin – szvit
Schumann: a-moll zongoraverseny
Csajkovszkij: VI. szimfónia

KÖZREMŰKÖDIK
Bogányi Gergely (zongora)

VEZÉNYEL
Ligeti András

Bartók Béla mindhárom színpadi műve a nő-férfi kapcsolatok „természetrajzát” vizsgálja. A mélyen pesszimista Kékszakállú herceg vára és a meseszerű Fából faragott királyfi után A csodálatos mandarin beteljesült szerelmet mutat be, amelynek azonban a halál az ára. Bár a három mű keletkezése között nem túl hosszú idő telt el, Bartók zenei nyelve sokat változott, a Mandarin zenéje modernebb, egyénibb, hiszen a környezet, melyet ábrázol, a zeneszerző saját korának világa. Magyarországon először koncertváltozatban mutatták be 1927ben. Csajkovszkij utolsó műve a VI. szimfónia, amelynek a „Patetikus” alcímet adta. Szívbemarkoló fájdalom cseng ki e kompozícióból. Mintha az élettől búcsúzna a szerző. Az utókor azóta is találgatja, vajon előre érezte-e halála közelségét, hiszen néhány nappal a szimfónia szentpétervári bemutatója után, 1983. november 6-án elhunyt. A két drámai mű között pihenésképpen hallgathatjuk Schumann gyönyörű zongoraversenyét. A zongora mellett mindannyiunk nagy örömére üdvözölhetjük Bogányi Gergelyt, aki tanulmányait a budapesti Zeneakadémián, majd Helsinkiben a Sibelius Akadémián végezte, 1996-ban első díjat nyert a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraversenyen, 2010-ben pedig két nap alatt eljátszotta Chopin összes zongora-szóló művét.


Belépés a járványügyi szabályoknak megfelelően érvényes védettségi -, és személyi igazolvány, vagy útlevél együttes felmutatásával lehetséges.
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az egész épületben kötelező a maszk viselése!
Köszönjük!

Ajánló


A két test és egy lélek egyesüléséről szóló Non Solus, majd a föld…

Geszti Péter 2021-ben visszatér csapatával a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra.

Zsidó Kulturális Fesztivál 2021 Kommuna Lux, avagy a közösség ragyogása – Fergeteges klezmerparti…