Program


Matematika a zenében: Bach, a matematikus / MATINÉKONCERTEK

Matematika a zenében: Bach, a matematikus / MATINÉKONCERTEK

Arról, hogy a legnagyobb barokk zeneszerzőt, Johann Sebastian Bachot milyen mélyen és elkötelezetten foglalkoztatta a számok tudománya, rengeteg elemzés és vad összeesküvés-elmélet született az elmúlt évszázadokban. Mert az lehet, hogy csupán városi legenda, hogy megszállottan rajongott a tizennégyes számért, az viszont egészen biztos, hogy több mint száz évvel korábban „feltalálta” a zenei Möbius-szalagot.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. december 12. vasárnap, 11:00

Bachról szinte lehetetlen nem szuperlatívuszokban beszélni: hogy munkássága milyen jelentőségű az emberiség egésze szempontjából, jól példázza, hogy az 1977-ben fellőtt, a naprendszerünket 2013-ban elhagyó Voyager 1 űrszonda fedélzetén három művének részlete is fellelhető a világunkat más, lehetséges civilizációknak bemutató aranylemezen. De csillagközi távlatok nélkül is izgalmas az alakja, gondoljunk csak 1747-es találkozására Nagy Frigyes porosz uralkodóval, melyet követően a király által megadott témára hatszólamú fúgát készített. A Musikalisches Opfer a Möbius-szalagot jól ismerő matematikusok és csillagászok öröme: az egyik szólam az elejéről, a másik a végéről kezdi a témát, miközben egyszerre hangzanak fel. A fúga művészete is zenei földindulást okozott: a művet a kontrapunktikus szerkesztés meghaladhatatlan csúcspontjaként tartjuk számon. A Bach-muzsikában rejtőző számszimbolikáról, zenei rejtvényekről, a zene matematikai szerkesztettségéről és pontosságáról vokális és hangszeres zenei részletekkel bizonyosodhatunk meg ez alkalommal. A fényéveket felölelő, kalandos utazásban kísérőink a zenészek mellett Szélpál Szilveszter moderátor, illetve Fazekas Gergely zenetörténész.

Az előadás előtt, 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel ingyenes interaktív, játékos foglalkozás, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező iskolai csoportokat, illetve iskolás korú egyéni jelentkezőket várja  Müpa. Előzetesen jelentkezni legkésőbb az előadást megelőző szerda éjfélig lehet a csip@mupa.hu címen, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. A foglalkozást, amely hatéves kortól ajánlott, minimum 6 főnek tartják meg.

Közreműködők:

csembaló, orgona
Pétery Dóra
fuvola
Csalog Benedek
hegedű
Tóth Mónika
lant
Davidovics Igor
moderátor
Szélpál Szilveszter
szakértő
Fazekas Gergely

Műsor:

  • J. S. Bach: F-dúr duett, BWV 803
  • J. S. Bach: Musikalisches Opfer, BWV 1079 - részletek
  • J. S. Bach: Die Kunst der Fuge (A fúga művészete), BWV 1080 - részletek

Korosztály: 10-14 év

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök gyűjteménye...) állatudvar, nyuszisimogató, magában foglalja a mosdó használatát, játszótérét és a program leírásában szereplő összes szolgáltatást.

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Ajánló


Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt…

Márai Sándor világsikerű regénye a késői leszámolás drámája.

A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!