Program


Maria Schneider Orchestra – Data Lords

Maria Schneider Orchestra – Data Lords

Maria Schneider a nagyzenekari jazz egyik, ha nem a legnagyobb alakja a 21. században. Hétszeres Grammy-díjas, ezekből kettőt 2021 márciusában nyert legfrissebb albumáért, amelyet 2022 februárjában Budapesten is bemutat első magyarországi koncertjén.


 több

A nagyzenekarral hangszerként játszó karmester tizennyolc tagú formációjában önmaguk jogán is olyan nagyágyúk szerepelnek, mint Ben Monder gitáros vagy Donny McCaslin szaxofonos, akik Schneider mellett dolgoztak David Bowie utolsó dalain.

Maria Schneider a nagyzenekari jazz egyik kimagasló tehetsége, Miles Davis hangszerelője, Gil Evans tanítványa és munkatársa volt a nyolcvanas években, de tanult egy másik hangszerelő-nagyságtól, Bob Brookmeyertől is. Már a kilencvenes évek közepén megjelent első lemezeivel büszkévé tehette mestereit: a progresszív big band, az avantgárd nagyzenekari jazz egyik megújítójaként figyeltek fel rá. A latin zenét is magába fogadó, széles spektrumú 2004-es Concert In The Garden idején pedig már Grammy-díj és egyéb elismerések is sorakoztak. Schneider nyolc albuma és két koncertlemeze mellett szerzőként és hangszerelőként is foglalkoztatott, e munkásságából kiemelkedik, hogy ő volt David Bowie utolsó társszerzője, a 2014-es Sue (Or In A Season Of Crime) című dalban, amelynek hangszereléséért szintén kapott egy Grammyt. A 2020-as év jazzlemezeként ünnepelt Data Lords című dupla albumának első fele az adatéhségben szenvedő digitális világ sötétségét ábrázolja komplex módon, a második részben a nagy madárfigyelő-természetszerető Schneider a belső világ, az elcsendesedés felé tereli hallgatóit. Csúcslemez-turnéján pazar zenekarral láthatjuk először a modern jazz egyik nagyságát.

Vezényel: Maria Schneider

szaxofon

    Steve Wilson
    Dave Pietro
    Rich Perry
    Donny McCaslin
    Scott Robinson
trombita
    Greg Gisbert
    Liesl Whitaker
    Nadje Noordhuis
    Mike Rodriguez
harsona
    Keith O'Quinn
    Ryan Keberle
    Marshall Gilkes
    George Flynn

gitár: Ben Monder
harmonika: Philippe Thuriot
zongora: Gary Versace
nagybőgő: Jay Anderson
dob: Johnathan Blake

 

Ajánló


Különös játékot talál ki egy baráti társaság: bárkinek megszólal a telefonja, képes vagy szöveges üzenetet kap, együtt hallgatják, olvassák, nézik……

A nagysikerű film (Addig jár a korsó a kútra…) színházi változata mulatságos szatíra rólunk, akik néha a legnagyobb kerülővel találjuk…