Program


Magyar Állami Népi Együttes - Esti dal - Rábai 50
2

Magyar Állami Népi Együttes - Esti dal - Rábai 50

Az előadásunk formabontó világával felmutatja a Rábai örökséget, ezáltal a magyar néptánc és népzene páratlan gazdagságát, virtuozitását és líráját, a viseletek-jelmezek kavargó sokszínűségét, azt a színpadi világot, amely magán viseli a kor minden erényét, de amely még napjainkban is felemelően hatásos és a lélekig hatoló, mert Örök!

 több

Aktuális előadások
Esti dal - Szabad emlékezés Rábai Miklósra


Ötven éve távozott közülünk Rábai Miklós, a Magyar Állami Népi Együttes legendás alapítója, aki nemcsak megalkotta ¬– annyi más műve mellet – az Ecseri lakodalmast, a Háromugróst, a Derecskei verbunkot, a Kis bojtárt, hanem kortársaival együtt megteremtette a magyarországi színpadi néptáncművészetet, és művészetével világsikerre vezette a társulatát.
Előadásunk – ha nem is törekszik teljességre – formabontó világával megpróbálja felmutatni Rábai Miklós örökségét, személyes hitvallását, a hagyományhoz fűződő viszonyát, művészi útkereséseit, mindemellett a kommunista kultúrpolitika szorításában létezni, alkotni kívánó ember dilemmáit is. A színpadon archív filmek és fotómontázsok mellett részletek hangzanak el korabeli dokumentumokból, kritikákból, kortársak visszaemlékezéseiből – tovább szélesítve a megismerés horizontját.
Számunkra, késői utódok számára Rábai művészete nem minta, nem követendő példa, de történelmünk része, melyet magunkénak vallunk. Az út, amelyen elindult, a mi utunk is, annak kiszélesítése, korszerűsítése elodázhatatlan küldetésünk.
Hisszük, hogy a halálban csak a test semmisül meg, amíg van emlékezet, a szellem megmarad. Mi, kései utódok – tisztelettel, de szabadon – őrizzük a Mester szellemét, ahogy helyünkben ő is tenné. Halljuk biztatását: „szálljatok, fiókáim!”

 

 

Ajánló


14+ 150 perc, 1 szünettel Bábtechnika: árnyjáték, bunraku

A Puskás musical a leghíresebb magyar ember és az Aranycsapat történetét dolgozza fel, és állít méltó emléket neki. A darab…

Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient Expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!