Program


Lélek és művészet: Robert Capa és a kockázatvállalás

Lélek és művészet: Robert Capa és a kockázatvállalás

A háborúkat megjárt kalandor fotóriporter, akinek a mai fotósok a szerzői jogdíjukat köszönhetik. Kalandorok és biztonságkeresők. Melyik karakter lesz sikeresebb? Mi kell egy ötlet megvalósulásához? Összefügg a kockázatvállalás és az innováció, az újdonság keresés? Határhelyzetek megélése után vissza lehet-e térni a hétköznapokba?

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 28. kedd, 18:00

Lélek és művészet: Robert Capa és a kockázatvállalás

Robert Capa 1913-ban Friedmann Endre néven született Budapesten, és 1954-ben Indokinában halt meg, amikor a Life tudósítójaként aknára lépett. A leghíresebb és legsármosabb magyar fotós 1948-ban hat hetet töltött Magyarországon, fényképezte a háború tépázta országot és rögzítette a kommunista befolyás egyre nyilvánvalóbb jeleit. De dokumentálta azt is, miként indul újra az élet és lefotózta a Gellért fürdő hullámmedencéjében önfeledten fürdőzőket is, hiszen Capa nem is lenne Capa, ha nem vette volna észre az élet örömeit is, minden helyzetben.

A Magnum fotóügynökség Robert Capa megvalósult álma. Az általa adott név a legenda szerint egyszerre utal kedvenc pezsgőmárkájára és a vállalkozás grandiózusságára. Kicsit ironikusan és az összekacsintós magyar nagyképűséggel megfogalmazva: „természetesen” magyar résztvevővel alakult meg az az ügynökség, amelyik „feltalálta” a szerzői jog intézményét a fotográfiában és olyan feltételeket teremtett meg a fotósai számára, amelynek keretei közt azok figyelmen kívül hagyhatták a magazinok nyomását. Mégsem érdemes ironizálni, mert egyrészt ahogy George Cukor mondta, „Nem elég, ha magyar vagy, tehetségesnek is kell lenned”, másrészt valami nagyon fontosat tudtak Capáék, amikor tető alá hozták az ügynökséget.

A Magnum egyedülálló módon képes, immár csaknem 70 éve megtartani a függetlenségét. Kivétel nélkül olyan emberek alkotják tagjait, akiknek az odatartozás kedvéért egy fikarcnyit sem kellett engedniük a saját művészi hitvallásukból.  Meg tudták őrizni saját individumukat, világlátásukat, nem kényszerültek ilyen-olyan kompromisszumok megkötésére. Ezek az emberek hűségesek tudtak maradni egyfajta etikai irányelvekhez. Mi lehetett Capa titka?

Ajánlatunk


„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Ajánló


Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

3+ 90 perc, 1 szünettel Bábtechnika: bunraku

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!