Program


Kertész Mihály: Az utolsó hajnal - NÉMA – FILM – ZENE
2

Kertész Mihály: Az utolsó hajnal - NÉMA – FILM – ZENE

Milyen zenék szóltak egykor a némafilmek kíséreteként? Az igazság az, hogy erről nagyon keveset tudunk.  több

Aktuális előadásokElőfordult zongorás, orgonás vagy a jelentősebb filmszínházakban zenekari kíséret is. Ezen a filmvetítéssel egybekötött koncerten mindegyikből kapunk ízelítőt, az est második felében pedig rekonstruált zenekari kísérettel nézhetünk meg egy valódi filmritkaságot: a később hollywoodi sztárrendezővé vált Michael Curtiz, vagyis Kertész Mihály 1917-es, nemrég előkerült alkotását, Az utolsó hajnalt.

A zene kezdettől fogva meghatározó szerepet játszott a filmtörténetben, igaz, a némafilmkorszakban funkciója a hangzó kíséretre korlátozódott. A kisebb mozikban zongora, a közepes méretűekben szalonzenekarok, a nagyobbakban orgona vagy akár kamarazenekar is kísérhette a vetítéseket. A koncert folyamán konkrét filmrészleteken mutatjuk be a némafilmek zenei kíséretének különböző fajtáit, ebben Kurutz Márton filmtörténész lesz segítségünkre, majd az est második felében teljes egészében levetítjük a Casablanca legendás rendezője, Kertész Mihály korai, még Magyarországon forgatott némafilmjét, Az utolsó hajnalt, a korabeli dokumentumok alapján rekonstruált élő zenei kísérettel. Mit jelent ebben az esetben a rekonstrukció? A Fesztivál Színházat egy nagyobb, múlt század eleji pesti mozinak képzeljük el, amelyben kamarazenekar (a Dubóczky Gergely vezette Budapest Sound Collective) kíséri a filmeket. Mivel a „filmzenék” ilyen esetekben klasszikus zenei slágerek tarka egyvelegét jelentették, a filmhez Balogh Máté zeneszerző és Fazekas Gergely zenetörténész készít zenetörténeti válogatást, vagyis az egzotikus környezetben, arisztokraták között játszódó, fordulatos történetvezetésű filmritkasághoz Mozart, Beethoven, Johann Strauss, Wagner és más zeneszerzők műrészletei adják majd a zenei hátteret.

Műsor:
Bach, Mozart, Beethoven, Johann Strauss és Wagner műveinek részletei

Vezényel: Dubóczky Gergely

Közreműködők:

zongora, Hammond-orgona: Fassang László
műsorvezető: Fazekas Gergely
szakértő: Kurutz Márton
Budapest Sound Collective

hangszerelés: Balogh Máté

A program a Nemzeti Filmintézettel együttműködésben valósul meg.
Rendező: Müpa

Ajánló


A teltházas Budapest Sportaréna showt követő Főnix turné után, 2024 tavaszán néhány koncert erejéig útjára indul a NOX történetének egyik…

Henry Purcell DIDO & AENEAS Opera három felvonásban, egy részben, angol nyelven, magyar és angol felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!