Program


Jazzstaféta – Gonda János ünnepe / JAZZTIME

Jazzstaféta – Gonda János ünnepe / JAZZTIME

Ezen az esten Gonda János szerzeményeivel, kedves örökzöldjeivel idézik meg munkásságát, szellemiségét zenésztársai, a Magyar Jazz Szövetség későbbi elnökei és a Zeneakadémia jazz tanszakának (ma már tanszékének) őt követő vezetői.

Jazzstaféta – Gonda János ünnepe
JazzTime a Lexus támogatásával

Közreműködők:
dob, művészeti vezető: Bágyi Balázs
zongora: Binder Károly - Márkus Tibor - Oláh Kálmán - Szabó Dániel
bőgő: Csuhaj-Barna Tibor, Hárs Viktor
dob: Kőszegi Imre, Balázs Elemér
ének: Berki Tamás
gitár: László Attila
szaxofon: Borbély Mihály, Bacsó Kristóf
harsona: Friedrich Károly

Nincs olyan szereplője a hazai jazzéletnek, aki valamilyen módon ne lehetne hálás a nemrég elhunyt Gonda Jánosnak. Nélküle ki tudja, mikor válik magas szinten intézményessé a magyar jazzoktatás, és hogyan verbuválódik a jazz ügyét minden lehető módon támogató szövetségbe a műfaj iránt elkötelezettek társadalma. Ezen az esten szerzeményeivel, kedves örökzöldjeivel idézik meg munkásságát, szellemiségét zenésztársai, a Magyar Jazz Szövetség későbbi elnökei és a Zeneakadémia jazz tanszakának (ma már tanszékének) őt követő vezetői.

Zenetudományt Szabolcsi Bencétől és Bartha Dénestől tanult, zongoraművészi és tanári képzésben Solymos Péter és Horusitzky Zoltán részesítették. 1961-ben a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál helyezkedett el, egy évvel később pedig megalapította a Qualiton együttest. A nyolckötetes Modern Jazz antológiával a műfaj hazai elfogadtatása, népszerűsítése volt a célja. 1976-ban következett az avantgárd stílusú Sámánének című album Berki Tamással, Kántor Péterrel, Sipos Endrével, Friedrich Károllyal, Balázs Gáborral, Kovács Gyulával, valamint Dely Lászlóval és Istvánnal, 1980-ban a Vonzások és választások című szólózongora-lemez, öt évvel később pedig a Keyboard Music, melyet vele együtt Kruza Richárd és Pleszkán Frigyes jegyzett. Az 1999-es Képek - Emlékek szóló- és Berkes Balázzsal közös duódarabokat tartalmaz. Alkalmi koncertjein is ezeket a formációkat, illetve Kőszegi Imrével kiegészülve a triójátékot részesítette előnyben. Filmek, pantomim- és balettzenék szerzőjeként viszont nagyzenekari apparátussal is dolgozott. Pedagógiai munkásságához tartozott még a tatabányai Nemzetközi Kreatív Zenepedagógiai Intézet és a jazztábor megszervezése. Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjakkal tüntették ki.

Rendező: Müpa 

Ajánló


A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Vajon ártatlan vagy bűnös Leonard Vole, a jóképű fiatalember, akit egy idős hölgy…