Program


Jazzland hangszerei – Szaxofon és trombita / HANG-SZER-SZÁM

Jazzland hangszerei – Szaxofon és trombita / HANG-SZER-SZÁM

A szaxofon mellett a jazzben - a kisegyüttesektől a big bandig - a legfontosabb dallamvivő hangszer a trombita, amely a világ egyik legrégibb hangszere. A jazzben is jelen van a kezdetek óta, hiszen a New Orleansból indult műfaj egyik első kiemelkedő alakjának, Louis Armstrongnak is a trombita volt a hangszere..

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 13. szombat, 11:00

HANG-SZER-SZÁM
Jazzland hangszerei – Szaxofon és trombita
Korosztály: 8-14 év

A sorozat főszereplői a zene „szerszámai” - a hangszerek. Ebben a félévben a jazz birodalmába teszünk utazást. Az expedícióhoz csatlakozó gyerekek megismerkedhetnek a jazz legfontosabb instrumentumaival, a műfaj sajátosságaival a Zeneakadémia jazz tanszéke oktatóinak és hallgatóinak közreműködésével, és persze sok zenével.

A (jazz)partitúra legfelső sorában a szaxofon helyezkedik el, esetenként valamelyik váltóhangszere, leggyakrabban a klarinét vagy a fuvola. A jazzban az 1920-as években kezdett elterjedni a szaxofon, ez a fémből készült, pipa alakú, egyszerű nyelvsípos, fafúvós hangszer, amely a 19. század közepe óta létezik. Érdekesség, hogy Kodály Zoltán Háry János című művében is van szaxofonszóló, bár a hangszer - izgalmas, új hangja ellenére - viszonylag lassan terjedt el a használatban, máig a legtöbben a könnyűzenéhez és a jazzhez társítják. A szaxofon mellett a jazzben - a kisegyüttesektől a big bandig - a legfontosabb dallamvivő hangszer a trombita, amely a világ egyik legrégibb hangszere. A jazzben is jelen van a kezdetek óta, hiszen a New Orleansból indult műfaj egyik első kiemelkedő alakjának, Louis Armstrongnak is a trombita volt a hangszere, és azon túl, hogy a nagyobb létszámú jazz formációkban szinte állandó instrumentum, olyan legendás trombitás előadók nyomták rá bélyegüket a jazztörténet alakulására, mint Dizzy Gillespie, Miles Davis vagy Wynton Marsalis.

Közreműködők:
trombita: Hámori János
szaxofon: Bacsó Kristóf
a Zeneakadémia jazz tanszékének hallgatói

Műsorvezető: Hámori János

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


A „Popzene időgépben” koncepció mögött mindenki által ismert kortárs popsikerek és örökzöld popslágerek swingesített, jazzesített, doo-woposított, Motown-hangzású soulba ültetett feldolgozásai húzódnak meg. Egyszerű, de nagyszerű ötlet, ami tökéletesen működik.

Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról. Terápia, démonok, hormonok, Pottyondy... Mit érez ha ezeket hallja?

Ajánló


Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Dubrovay László Faust, az elkárhozott című táncdrámájának ősbemutatója a Müpában valósult meg 2016-ban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A Goethe…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!