Program


IZP-estek-Veres Flóra(TalkingBodies): Sosem voltam még ennyi se;Déri András:Mysterium Cosmographicum
2

IZP-estek-Veres Flóra(TalkingBodies): Sosem voltam még ennyi se;Déri András:Mysterium Cosmographicum

IZP-estek
Fókuszban a fiatal alkotóművészek - Mozgásban az Imre Zoltán Program!

Veres Flóra (TalkingBodies): Sosem voltam még ennyi se /
Déri András: Mysterium Cosmographicum
- dupla előadás -
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. október 29. csütörtök, 20:00

időtartam: 30 perc
korosztály: 12+
Külföldiek számára is ajánlott.

Veres Flóra (TalkingBodies): Sosem voltam még ennyi se

Összegzés és jövőbetekintés. Vég- és kezdőpont, de leginkább fordulópont. Jön, de tervezhetetlen. Tovább kell menni, pedig kilátástalan. Tanáccsal tele a padlás. Bölcsek mindig csak utólag lehetünk. Honnan tudjuk, hogy túl vagyunk rajta? Mikor történt meg? Mi vagy ki a kiút?
A húszas évek végén jelentkező krízisidőszakot a pszichológia „third-life crisis”-nak nevezi. A múlt értékelése, a jelen elfogadása, a jövő bizonytalanságának érzése kérdések tömkelegét idézi elő, az értékrend megingását, megkérdőjelezését hozza magával. Harmóniából kibillenés, krízishelyzet, fordulópont, szétesés, újrarendeződés.

stáb:
Rendező/koreográfus: Veres Flóra
Előadók, alkotók: Veres Flóra, Szűcs Dóra Ida, Rubik Ernő Zoltán
Zeneszerző: Rubik Ernő Zoltán
Mentor: Goda Gábor
Fény: Rimóczi Balázs, Zakariás Máté
Külső szem: Inhof Kornél
Videó: Tóth Mátyás
Fotó: Kovács István
Köszönet: Inhof Kornél, Ladjánszki Márta, Barna Nóra, Szirtes Krisztina

Az alkotók:
VERES Flóra az örök kereső. A Magyar Táncművészeti Főiskola után Hollandiában majd Belgiumban képezte tovább magát. Munkái és ösztöndíjak révén eljutott Spanyolországba, Franciaországba, Németországba, Szicíliába és az USA-ba, alkotói és táncos rezidenciákon vett részt. 2018-ban a hollandiai Fontys Művészeti Akadémia Performing Public Space szakán szerzett mesterszakos diplomát. 2016 óta folyamatosan együtt dolgozik a Cipolla Collectivával és TalkingBodies néven önállóan alkot. Munkáiban a test és lélek viszonyát kutatja, személyes és csoportos szinten is; a mindenkori jelen pillanat megélésének lehetőségeit, a szavak nélküli egymásra figyelés és közös megértés energiáit. 2018-ban az L1 Egyesület rezidens művésze, majd 2019-től tagja.

SZŰCS Dóra Ida szabadúszó kortárs táncos, koreográfus, előadó. A Budapest Kortárstánc Főiskolán diplomázott (BA) 2012-ben, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem szinháztudomány szakán 2018-ban (MA). A következő koreográfusokkal dolgozott együtt: Angelus Iván, Barta Dóra, Gemza Péter, Grecsó Zoltán, Zambrzycki Ádám, Zsalakovics Anikó, Goda Gábor, továbbá részt vett az Ismeretlen Kutatása – Improvizációs Alkotóműhely Nicole Cataldo Davis (GB) vezette programján és egyéb ösztöndijas programokon (Ponderosa Con|VERGE, Tanzland Stolzenhagen és Crossroads, Riom- és Montagnes, L1 Egyesület rezidens programja) Erasmus+ ösztöndíjban részesült, 2017.februárjától félévet töltött Valenciában, Spanyolországban a Conservatorio Superior de Dnaza de Valencia kortárstánc szakán. A test, a mozgás és a látvány különböző aspektusait vizsgálja, mind alkotóként, mind pedig elméleti szakemberként. Szólómunkái: Checkerboard Game, Függöny mögött, Soi-méme, Ne taníts meg... Az Útszeretőket (alkotótárs Drávucz Petra) 2012-ben Lábán Rudolf-dijra jelölték. Az Értékmegőrző néven létező független interdiszciplináris intézmény tagja. Számos többszörösen dijazott táncfilm koreográfusa és előadója: SKIZM (rendezte Andristyák Marcell, 2012), Isten báránya (rendezte Szűcs Réka, 2013) Liszt hangjai (rendezte Szűcs Réka, produkciós műhely) valamint a rendező munkatársa volt: Homokszék (rendezte Szűcs Réka, 2009), K (rendezte Szűcs Réka, 2011), HANDKE (rendezte Szűcs Réka, 2011).

RUBIK Ernő Zoltán zeneszerző, zongorista. Zenéjének fő játékterületei előadó és közönség, improvizáció és kompozíció, zene és más médiumok kölcsönhatása. Színházi és táncszínházi munkái (Krétakör, KOMA, Thália színház, Tünet Együttes, Zéró Balett), művészeti kutatómunkája (Az Ismeretlen Kutatása projekt ösztöndíjasa 2011-ben) hatására a zene mellett a performansz világában érzi otthon magát. A vokális- és kórusimprovizációval is kísérletezik (Halastó, Soharóza), fontos eszköze a beatbox. Improvizatív zenét és free jazzt játszik zenekaraival, melyek közül a rubik.erno.quintet 2015-ben a Svájci Rádió meghívására adott koncertet a bázeli zeneakadémia jazz-tanszakán. Olyan nemzetközileg elismert zenészekkel játszott együtt, mint Axel Dörner, Grencsó István, Clayton Thomas, Ágoston Béla, André Vida. 2011-től a JAZZAJ improvizatív zenei koncertsorozat társalapítója és kurátora. Kortárszenei és interdiszciplináris kompozíciói a MÜPA, a BMC, a MU Színház, a Hermina galéria és a FUGA színpadain kerültek bemutatásra. Rendszeresen tart és szervez improvizációs workshopokat (Tér-idő-jam, JazzaJ MŰHELY). Zeneszerzést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán tanult Jeney Zoltánnál.

Támogatók: NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium, Műhely Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, L1 Egyesület, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Inversedance

Az előadás forgalmazása a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

időtartam: 40 perc
korosztály: 12+
Külföldiek számára is ajánlott.

Déri András: Mysterium Cosmographicum

A négy őselem témája egy kimeríthetetlen világot nyitott meg számára, ahol most az univerzum mikro-makro dimenziói, tudatos és tudattalan síkjai között keresi az összefüggéseket, ami alatt a tánc mint rituálé, szakrális közösségi esemény kezdte el érdekelni. A tánc, mint ősi spirituális eszköz lehetőséget nyújt a kapcsolatteremtésre egymással, magunkkal, a múlttal, jelennel és jövővel. Egy kereső ember törekszik harmóniába kerülni önmagával, a bennünk lévő és bennünket körülvevő végtelen dinamikák káoszában megteremteni a kozmoszt.

Déri András az NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégiumának támogatásával folytatta azt a kutatást, amit 2015-ben Szatmári György experimentális zenésszel az Orkesztika Alapítvány Mozdulat 100+ rezidens programja keretében bemutatott „Elemek” produkciójával megkezdett. Az alkotó-munkába Varga Zsolt szaxofonost hívta még meg.

DÉRI András
Kiskora óta gyakorolja az urban dance különféle táncstílusait. Tanulmányai alatt megfordult a prágai Duncan Centre-ben, a Rotterdam Dance Academy-n és 2014-ben végzett a P.A.R.T.S.-on (Performing Arts Research and Training Studios) Brüsszelben. Jelenleg a német CocoonDance társulattal dolgozik projektszerűen a nemzetközi szabadúszás és önálló alkotói munka mellett. A 2019-ben az L1 Egyesület rezidens művésze, majd 2020-tól tagja. Többek között dolgozik/ott Juhász Katával, Fülöp Lászlóval (Timothy and the Things), Daniel Linehan-nal (B/USA), Rózsavölgyi Zsuzsával, Jan Jakuballal (CZ) stb.

Fő témái és érdeklődési területei: az élő zenével való interakció, a zene és a tánc kapcsolata („Kör-háromszög”, „Research on the moment in one note”), improvizációs eszközök, struktúrák, rendszerek, koreográfiai játékok („Research on the moment from more perspective”, „Talea”), analitikusan és ösztönösen a mozgás minőségek kutatása („Elemek”, „Ocean”).Munkásságát az innovatív, kutatói szemléletre, más művészeti ágakkal és szakterületekkel, kultúrákkal dialógusra törekvő valamint egy holisztikus spirituális irányultság motiválja. Ennek fényében célja a műfaj-, szerepbeni, (zenész-táncos, néző-előadó, előadás-installáció) kategóriák definícióinak és a színházi tér konvencióinak újragondolására tett kísérlet.

SZATMÁRI György
Önképző zenész, zeneszerző hangmérnöki ismeretekkel. Leginkább az imporvizatív zenélés és komponálás érdekeli (mindenféle természettudomány mellett). A modern elektronikus, repetitív zenék mellett vonzza az akusztikus hangszerekkel történő alkotás is. A „soundpainting” technika felfedézésével és megismerésével új dimenziók nyíltak meg számára az élő, rögtönzött összművészeti alkotás terén. Nagyon szívesen dolgozik együtt táncosokkal színházi környezetben, igen inspirálónak tartja a közös, interaktív alkotást, a mozgással irányított rögtönzött zenét.

VARGA Zsolt
Budapesti zenész, zeneszerző, multiinstrumentális hang- és mozgásművész. Szaxofonosként improvizálva a budapesti MCLoevky és Bálványos Társulattal érdeklődési köre hamar zene/hang alkotásra irányult különféle területeken (irodalom, képző-, mozgásművészet) művészekkel kollaborálva. Számos magyar elektronikus és elektroakusztikus zenei projekt (mint Desert Chaos, Limited Timpani), a McTrippenTrop funk és free jazz big bandben való zenélés mellett az utóbbi években munkájának fő fókusza Ladjánszki Márta kortárs táncos és koreográfussal való kollaborációján van, mint zenész/zeneszerző. Mindemellett az L1 Egyesület elnöke 2011 óta.

Szereposztás/stáb:
Koncepció/koreográfia/tánc: Déri András
Zeneszerző/előadó: Szatmári György, Varga Zsolt
Mentor: Ladjánszki Márta
Fény: Pete Orsolya / Rimóczi Balázs
Produkciós munkatárs: L1 Egyesület

Támogatók: L1 Egyesület, Artus, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Sín Kulturális Központ, Bakelit Multi Art Center, Műhely Alapítvány, Orkesztika Alapítvány – MOHA – Mozdulatművészek Háza, Kalahradaya – Universal Home of Art, Culture and Spirituality – Kalkutta, India, NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium

Az előadás az L1 Egyesület segítségével és támogatásával valósult meg.
Az előadás forgalmazása a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött 

Ajánlatunk


Ivan Menchell pergő, mély emberismeretről árulkodó vérbő komédiája sok-sok kacagás mellett megható, megrendítő pillanatokat kínál mindenkinek, aki valaha szeretett és szerették.

2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

Ajánló


Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!