Program


Iveta Apkalna és Boldoczki Gábor kamaraestje / Előhang 18:30

Iveta Apkalna és Boldoczki Gábor kamaraestje / Előhang 18:30

A lett Iveta Apkalna korunk egyik legünnepeltebb orgonaművésze, aki hazájában folytatott tanulmányai után Angliában és Németországban is képezte magát, s ma a világ minden táján elragadtatottan hallgatják játékát. Boldoczki Gáborról pedig elég annyit mondani: a földkerekség egyik legjobb trombitása, univerzális művész.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 7. kedd, 19:30

Iveta Apkalna és Boldoczki Gábor kamaraestje

Műsor:
J. S. Bach-Dupré: „Wir danken dir, Gott, wir danken dir” (Tanácsválasztási kantáta), BWV 29 - I. Sinfonia (orgonaátirat)
Stanley Friedman: Solus - fanfár
Enescu: Legenda (átirat trombitára és orgonára)
Szofija Gubajdulina: Hell und Dunkel
Eötvös Péter: Echo - magyarországi bemutató
J. S. Bach: c-moll passacaglia, BWV 582
Vivaldi: Andromeda Liberata (serenata), RV Anh. 117 - „Sovvente il sole” (ária; átirat trombitára és orgonára)
Naji Hakim: Quatre Études-Caprices - III. Giocoso
Naji Hakim: Szonáta trombitára és orgonára

Milyen hangszer az orgona? Régi? Új? Komoly? Szórakoztató? És milyen zene illik hozzá? Barokk? Netán modern? És egyáltalán: billentyűs hangszer vagy fúvós? Végtére is billentyűi vannak - de sípjai is! És hogyan viselkedik, ha egy vérbeli fúvóssal, az érces hangú trombitával társítjuk? Olyan kérdések ezek, amelyekre mind választ kapunk korunk egyik legeredetibb és legtalálékonyabb orgonaművésze, Iveta Apkalna és hazánk trombitás megasztárja, Boldoczki Gábor izgalmasnak ígérkező közös estjén.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Müpa orgonahangversenyei új korszakot nyitottak az orgonajáték magyarországi történetében. Korábban sokan úgy gondolhatták, az orgonaművek túlságosan komolyak és elvontak: parókás barokk zenetanárok írták ezeket a darabokat, amelyeket tenyérbe hajtott fejjel kell hallgatni. A Müpa orgonakoncertjein viszont kiderült, hogy az orgonairodalom csupa felfedezés, szín, játékosság, izgalom - és az is, hogy az orgona a modern zenéhez is illik, sőt mindenféle zenéhez! Ezen az estén az orgona többször társul a trombitával, izgalmas párost alkotva, de trombitaszólót és orgonaszólót is hallunk, a szerzők névsora pedig igen változatos: Vivalditól és Bachtól a 20-21. századig, George Enescu, Stanley Friedman, Szofija Gubajdulina, Naji Hakim és Eötvös Péter zenéjéig ível. A lett Iveta Apkalna korunk egyik legünnepeltebb orgonaművésze, aki hazájában folytatott tanulmányai után Angliában és Németországban is képezte magát, s ma a világ minden táján elragadtatottan hallgatják játékát. Boldoczki Gáborról pedig elég annyit mondani: a földkerekség egyik legjobb trombitása, univerzális művész, akinek olyan zeneszerzők komponáltak műveket, mint Krzysztof Penderecki vagy Fazıl Say.

Az előadást 18.30-tól Előhang címmel műismertető előadás előzi meg. További részletekről a koncert előtti hetekben a honlapunkon tájékozódhatnak.

orgona: Iveta Apkalna
trombita: Boldoczki Gábor

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Nagy siker Európában: Norvégiától Olaszországig, Portugáliától Bulgáriáig, a nagy szimfonikus zenekar, a Lords of the Sound végre Magyarországra érkezik a Hans Zimmer zenéje című nagyszabású műsorával. A Dűne, A Karib-tenger kalózai, Pókember 2, Sherlock Holmes, Madagaszkár, Csillagok között, A Da Vinci-kód, Pearl Harbor, Gladiátor, Mission Impossible, és a legendás Hans Zimmer sok más műve a híres Lords of The Sound szimfonikus zenekar előadásában!

A vendégek: befutott, sármos, negyvenes férfiak. A házigazda: Lady Rosemary, akibe egyetemistaként reménytelenül szerelmesek voltak. De feltámad a remény most, a legszebb férfikorban. Húsz éve várt egyéjszakás kaland az oxfordi kollégisták találkozóján. Hét férfi és egy nő – mindenki egyért, egy mindenki ellen.

Szergej Prokofjev HÁBORÚ ÉS BÉKE Kortárs opera Opera tizenhárom jelenetben, két részben, orosz nyelven, magyar, angol és orosz felirattal

Ajánló


A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!