Program


Irodalmi szerelmek / Petőfi Sándor - Aposztróf -Várkert Irodalom

Irodalmi szerelmek / Petőfi Sándor - Aposztróf -Várkert Irodalom

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója apropóján, határon innen és túl a Petőfi bicentenáriummal ünnepeljük meg minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életművét.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 14. kedd, 19:00

Irodalmi szerelmek
Petőfi Sándor - Aposztróf
Várkert Irodalom

Petőfi Sándor a magyar költészet egyik legfontosabb alakja, forradalmár, nemzeti hős. Kötelező olvasmányként verseivel már gyerekként találkozunk. Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Arany János barátja, vándorszínész, költő, százados. Ismerjük, de mit tudunk kezdeni Petőfi örökségével a 21. században? Miként tudjuk a mai korba átmenteni a nyelvét, verseit? Mit üzen ez az életmű és Petőfi egy mai fiatalnak? Miként érinti meg a ma?

A legendás költő ismert szerelmi versei ciklusokhoz kapcsolódnak, a ciklusok mögött azonban valós kapcsolatok, szerelmek rejtőznek. A Várkert Irodalom népszerű Irodalmi szerelmek sorozatában bemutatkozik a szerelmes költő, megismerhetjük kapcsolatát Csapó Etelkával, Mednyánszky Bertával és Szendrey Júliával. De megismerjük magát Petőfit is, aki festmények, színpadi és opera feldolgozások központi alakja, akinek költészete közérthetően szól mindenkihez – a világszabadság hirdetője, akinek hatása máig érezhető.

A nagyszabású esten beszélgetésen, zenés felolvasószínházon és egy kapcsolódó rövidfilm vetítésen keresztül mutatjuk be Petőfi Sándort.

Vendégek:
Háy János író,
Margócsy István irodalomtörténész,
Adorjáni Bálint színművész,
Kacsó Hanga népdalénekes,
Márkos Albert csellista, zeneszerző,

A Sose lesz vége című Petőfi ihletett kisjátékfilm kapcsán vendégünk lesz:
Somossy Barbara rendező
Koltai Lajos operatőr, a rendező mestere
Szűcs Nelli, a film egyik főszereplője

Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

Sose lesz vége - kisfilm

Petőfi Sándor és a Petőfi 200 emlékév tiszteletére forgatta le Somossy Barbara – a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Koltai Lajos filmrendező mesterszakos hallgatójának – vizsgafilmjét, amely egy 1868-ban a kunsági betyárvilágban játszódó szerelmi dráma, alapja pedig A csaplárné a betyárt szerette vers.

A film forgatási helyszíne Apajpuszta volt, ahol Petőfi Sándor életének jelentős részét töltötte, ahova mindenhonnan visszavágyott, ahogyan azt A Kiskunság című versében is írja. A helyszín különlegességéhez az is hozzájárul, hogy a méltán ismert és elismert rendező, Jancsó Miklós a Szegénylegények című filmklasszikusát ugyanitt készítette. A filmbeli szegénylegény házát alakították át csárda épületté.

Az alkotás főszerepeiben Szűcs Nelli és ifj. Vidnyánszky Attila látható, de mellettük az ország vezető színművészei szerepelnek a kisfilmben: Hirtling István, Patkós Márton, Pogány Judit, Poroszlay Kristóf, Reviczky Gábor, Sipos Imre, Tóth Ildikó és Vas Gigi Judit

A koreográfiát Harangozó Gyula- és Örökös Aranysarkantyú- díjas Berecz István néptáncos tanította meg a színészeknek, valamint bizonyos jelenetekben ő maga és az általa összeállított, Magyarország vezető néptáncosaiból álló csapat is részt vett. A betyár statisztériát a Hagyaték Lovas Egyesület biztosította, akik megszállottan őrzik a magyar betyárvilág értékeit, tradícióját.

A lovakat, felszereléseket, kocsikat a Juhász Team és vezetője Juhász László biztosította, aki többek között olyan hollywoodi kasszasikerekben biztosított már kaszkadőr és lovas csapatot, képezte ki a színészeket, mint a Robin Hood (2018), a Ben-Hur (2016), a Rettenthetetlen, a Mennyei Királyság, vagy a Karib-tenger kalózai.

A népzenéről Juhász Dénes és csapata gondoskodott, köztük ifj. Szerényi Bélával. A film főcímzenéje a Sose lesz vége című dal Csík János és az Anima Sound System együttműködésében jött létre.

A program a Petőfi200 eseményekhez kapcsolódik.

Ajánlatunk


Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

Ajánló


Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért…

A világhírű francia mágus, Eric Lee először Budapesten.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!