Program


Henrik Schwarz & Alma Quartet – CCMYK  / EURÓPAI HIDAK 2021

Henrik Schwarz & Alma Quartet – CCMYK / EURÓPAI HIDAK 2021

Henrik Schwarz lemezlovas keresztezte az elektronikus tánczenét és a jazzt. Az amszterdami vonósnégyes, az Alma Quartet partnere ebben, szeptemberben két műsoruk anyagából is hallhatunk szemelvényeket - a vonósokat elektronikával társító és a klasszikus zenét elemeire bontó tételek váratlansággal tüntetnek.

Henrik Schwarz & Alma Quartet – CCMYK / EURÓPAI HIDAK 2021

Henrik Schwarz berlini lemezlovas és producer a klubok meghódítása után fokozatosan távolodott a táncterek világától, hogy egyre szélesítse spektrumát. Keresztezte az elektronikus tánczenét és a jazzt, mostanság pedig a klasszikus zene és a techno fúziójához teszi hozzá a magáét. Az amszterdami vonósnégyes, az Alma Quartet partnere ebben, szeptemberben két műsoruk anyagából is hallhatunk szemelvényeket - a vonósokat elektronikával társító és a klasszikus zenét elemeire bontó tételek váratlansággal tüntetnek.

A német elektronikus zenei dj és producer, Henrik Schwarz a lépésről lépésre haladás elvét követve előbb a deep house stílusban alkotott maradandót, majd lemezlovas munkásságát koronázta meg két nagyszerű mixalbummal (a 2006-os DJ-Kicks, valamint az Âmeval és Dixonnal közös The Grandfather Paradox 2009-ből), aztán a felvételekről váltott az élő fellépésekre. Már korábban is kalandozott a future jazz hangszeres világa felé, de a norvég zongoristával, Bugge Wesseltofttal közös kiadványai a jazz, a kortárs zene és az elektronika szabad improvizációs összeboronálásával kísérleteztek, hogy aztán a klasszikus zene felé terelődjön Schwarz figyelme. Előbb a Metropole Orkest nagyzenekarral, majd az Alma Quartettel készített lemezt. A 2019-es CCMYK című legutóbbi, közös album mellett a korábbi, Plunderphonia című műsorból is hallhatunk majd részleteket. Ez utóbbi létező klasszikus zenei tételekből emel ki részleteket, és hoz létre belőlük új műveket. Bartók Béla, Philip Glass, Arvo Pärt, Terry Riley átdolgozása mellett az Alma Quartet partner volt abban is, hogy improvizációk útján hozzák szinkronba a klasszikus zenét az elektronikussal - két világ közti kommunikációval alkotva szintézist.

Rendező: Müpa

Ajánló


Az abszurd közegben megelevenedő mese Don Quijotéról, a búsképű lovagról szól, aki addig…

December eljövetele nemcsak a tartós hideg beköszöntét jelenti, hanem az ünnepi fényekbe öltöztetett…

Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány…