Program


Freeszemle Fesztivál - Többet tűrni? - a közéleti szereplőket megillető jogok védelmének sajátossága
2

Freeszemle Fesztivál - Többet tűrni? - a közéleti szereplőket megillető jogok védelmének sajátossága

Az együtt közel egymillió közösségi követővel rendelkező médiasztár szépségkirálynő és férje nem közszereplő a bíróság szerint. Gyermekeik fényképeit nem közszereplői minőségükben osztják meg emberek százezreivel, nem gyakorolnak közügyeket, az őket kritizáló más közszereplők a becsületsértés törvényi tényállását valósították meg – söpört végig a hír nem túl rég a magyar sajtóban.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 2. péntek, 18:30

De ha ők nem közszereplők, akkor ki tekintendő annak? Mi dönt el egy ilyen kérdést? Mértékegysége lehet mindennek a követők száma?

A politikusok, celebek, művészek – közéletünk szereplői. Nyilatkozataik, cselekedeteik a sajtó – olykor vasárnapi ebédünk – témái. A nyilvánosság figyelme, bizalma, rajongása, gyűlölete irányul rájuk.

Viselkedésük mintaként szolgálhat, alakíthatja a társadalmi normákat, értékeket, az általános véleményt közéleti, politikai kérdésekben. Elvárjuk tőlük, hogy felelősséget vállaljanak szavaikért, tetteikért.

A rohamtempóban változó világ, az információs társadalom közéleti személyisége megannyi kérdés, kihívás és döntés elé állítja a jogalkotót és a jogalkalmazót. Ki tekintendő közszereplőnek a „jognak asztalánál”? Mit tehet, és mit lehet vele megtenni? Mikor és hogyan sérülhetnek személyiségi jogaik, meddig szabad a vélemény, bírálatuknak hol húzódik a határa? Mi a dolga mindezzel a sajtónak? És hogyan szankcionál a jogalkotó?
Minderről olyanokkal beszélgetünk (és talán vitatkozunk), akik a leginkább érintettek.

Vendégek
Schiffer András, ügyvéd. A téma szakértője, tapasztalata és referenciája van a közélet szereplőinek védőjeként, és ha kell, saját maga jogi képviseletét is ellátja.

Szinetár Dóra, Jászai Mari-díjas színésznő. A reflektorfényhez már gyerekkorában hozzászokott. Jól ismeri mindennek pozitív és negatív oldalát, a hírnév árát is.

Szinetár Dóra fotó: Győrfi-Forgács Bea, Schiffer András fotó: HVG

Ajánlatunk


2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Ajánló


Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!