Program


Four - Teatr A Part és Amareya Színház // Performing Poland

Four - Teatr A Part és Amareya Színház // Performing Poland

A Perform[ing] Poland projektje hét eredeti performance-t foglal magába, melyeket a Lengyelországban élő és alkotó művésznők új generációja – performerek, táncosok, színésznők, előadóművészek – talált ki és valósított meg. Mindegyik performance olyan problémákkal foglalkozik, amelyekkel leírhatjuk a bennünket körülvevő szociális tér változásainak jelen állapotát..

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 9. péntek, 20:00

FOUR (NÉGY) - Teatr A Part és Amareya Színház tánc- és mozgáselőadása // Performing Poland

(scroll down for english)
A Four színpadi kompozíciók sorozata, amelyet négy meztelen női performer, valamint a mozgás, tér, hang és fény együttes hatása határoz meg. A performance két független lengyel színházi társulat, a katowicei Teatr A Part és a gdański Amareya koprodukciójában született meg a Teatr A Part vezetőjének, Marcin Herichnek a rendezésében.

Négy performer, négy nő, négy ember, négy test.
Japánban és Koreában a „négy” szó és a „halál” szó azonos hangzásúak.
Az európai kultúrában a „négy” az emberi lény száma, az anyagot és az időbeli rendet szimbolizálja.
Mint a négy sarkalatos erény, a négy évszak és a négy elem.
Vagy az Apokalipszis négy lovasa.
És négy különösen is telhetetlen dolog: a mélység, a nő méhe, a föld és a tűz.
[Marcin Herich]

Alkotók:
Szöveg és rendezés: Marcin Herich
Koreográfia és játék: Daniela Komędera/Alina Bachara/Marta Zielonka, Katarzyna Pastuszak, Aleksandra Śliwińska, Monika Wachowicz
Zene: Angel, Kato Hideki, Mr. Geoffrey & JD Franzke
Világosítás: Bartosz Gburek

Az előadás időtartama: 40 perc (Csak felnőtteknek!)
(fotó: Justyna Zadlo)

A TEATR A PART független színházi társulat, melynek alapító-igazgatója Marcin Herich rendező. A csoport színházi előadásokat, ill. speciális helyszínekre adaptált előadó-művészeti és szabadtéri előadásokat mutat be. A Teatr A Part a test és a mozgás, a forma és a vizuális narratíva színháza. Produkcióikat öt kontinens 28 országában mutatták be. A Teatr A Part kezdeményezője és szervezője az 1994 óta Katowicében megrendezett A Part Nemzetközi Előadó-művészeti Fesztiválnak (korábbi nevén A Part Nemzetközi Színházi Fesztiválnak), amely idén már 26 éves múltra tekint vissza. A Színház 2016-ban indította útjára az A Part Theatre egyéves színész-képzését, melynek keretében már két évfolyam is végzett. 2018-ban elnyerte a sziléziai újságírók Arany Maszk díját, mely egész addigi teljesítményük elismerését jelentette.

Az AMAREYA SZÍNHÁZ egy független fizikai színház, amelyet 2003-ban alapítottak Gdańskban. A színház három vezető színésze Katarzyna Pastuszak, Natalia Chylińska és Aleksandra Śliwińska; munkaformációjuk 2012 óta Amareya Theatre & Guests néven ismert. A művészek közel harminc előadást és projektet hoztak már létre, amelyek elsősorban a test köré összpontosulnak, mint ami a fizikai kifejezés és jelentés legfőbb eszköze. A munkacsoport különösen is érzékenyen tekint a különböző társadalmi témákra és a nők helyére a mai világban. Az Amareya Színház művészeti projektjei többféle előadó-művészeti műfajt is magukba foglalnak, beleértve a japán butō táncot, a kísérleti konceptuális táncot, a posztdramatikus színházat vagy épp a performance-művészetet. A színház projektjeit rendszeresen meghívják különböző lengyel és nemzetközi fesztiválokra. A csoport tagjai intenzív kapcsolatot tartanak fenn japán művészekkel és akadémikusokkal, ami több közös projekt forrása lett már.

PERFORMING POLAND

A Perform[ing] Poland projektje hét eredeti performance-t foglal magába, melyeket a Lengyelországban élő és alkotó művésznők új generációja – performerek, táncosok, színésznők, előadóművészek – talált ki és valósított meg.

Mindegyik performance olyan problémákkal foglalkozik, amelyekkel leírhatjuk a bennünket körülvevő szociális tér változásainak jelen állapotát, s amely még mindig nem kapta meg végleges formáját, ellenben úgy tűnik, mintha valami meghatározhatatlan, veszélyes irányba sodródna. Tudunk-e ismét a művészet nyelvével értékekről beszélni egy olyan korban, amikor a politika nyelve és a társalgási nyelv annyira jelentőségét vesztette, mint még soha?

Vajon a Szabadság, Méltóság és Szeretet csak a pontosan megkomponált „művészeti élmény” keretei közt találhatja meg a helyét? Vagy képes lesz újra beköltözni a szívünkbe, az otthonunkba, az utcáinkba, mint ahogy korábban tette?

A Perform[ing] Poland a Kereszteződések; Nők a performatív művészetekben elnevezésű program keretében jött létre, melynek szervezője Monika Wachowicz; a projektet a wrocławi Jerzy Grotowski Intézet indította el 2021/22-ben.

Four
Dance and movement performance by Teatr A Part and Amareya Theatre

Four is a sequence of stage compositions for four naked female performers, movement, space, sound and light. The performance was co-produced by two Polish independent theater companies: A Part from Katowice and Amareya from Gdańsk, under the direction of A Part leader Marcin Herich.

Four performers, four women, four people, four bodies.
In Japan and Korea, the word ‘four’ and the word ‘death’ are homophonous.
In European culture, ‘four’ is the number of the human being, it symbolizes matter and temporal order.
The four cardinal points, four seasons and four elements.
The Four Horsemen of the Apocalypse.
There are four insatiable things: the abyss, the woman’s womb, earth and fire.
[Marcin Herich]

Credits:
Writer and director: Marcin Herich
Additional choreography: company members
Performers: Daniela Komędera/Alina Bachara/Marta Zielonka, Katarzyna Pastuszak, Aleksandra Śliwińska, Monika Wachowicz
Music: Angel, Kato Hideki, Mr Geoffrey & JD Franzke
Additional light design: Bartosz Gburek
Duration: 40 minutes

Suitable for adults over 18 years of age (contains nudity throughout)

Biogrammes:

Teatr A Part is an independent theatre company founded and led by director Marcin Herich. The group creates devised theatre work, site-specific theatre and open-air shows. A Part Theatre is a theatre of the body and movement, of form and visual narrative. Their productions have been seen in 28 countries on five continents.

Teatr A Part is the producer and organiser of the A Part International Festival of Performing Arts held in Katowice since 1994 (previously called the A Part International Theatre Festival), which has completed 26 years. In 2016, the Theatre launched A Part Theatre’s year-long Actor Studio course, which has been completed twice. In 2018, the company won the Golden Mask Award of Silesian journalists that recognises overall achievement.

Amareya Theatre is an independent physical theatre founded in 2003 in Gdańsk. The theatre has three core members, Katarzyna Pastuszak, Natalia Chylińska and Aleksandra Śliwińska, and has been known as Amareya Theatre & Guests since 2012. The artists have created almost thirty performance pieces and projects centered around the body as a vehicle of physical expression and meaning. The collective also explores social themes and the place of women in the contemporary world. The Amareya Theatre’s artistic projects span multiple performing arts genres, including the Japanese butō dance, experimental conceptual dance, post-dramatic theatre and performance art. The theatre’s work is regularly invited to Polish and international festivals. The group members maintain links with Japanese artists and academics, which has spawned several joint projekts.
(photo: Justyna Zadlo)

Ajánlatunk


Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért ANYÁM ORRA a címe!

Ajánló


Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei…

Boris Eifman / ifj. Johann Strauss A PYGMALION-HATÁS Balett két felvonásban

Sir Kenneth MacMillan / Liszt Ferenc – John Lanchbery MAYERLING Balett három felvonásban

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!