Program


EX KATEDRA - Tanmesék a 90-es évekből

EX KATEDRA - Tanmesék a 90-es évekből

Ex katedra – tanmesék a 90-es évekből
Magyarország a kilencvenes években - egy gyerek szemével.

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. október 2. hétfő, 19:00

Két színész, két táncos, egy grafikus és egy menedzser. Mind egy társulatban dolgoznak 2021 Magyarországán.

A karantén alatt közösen felidézték, hogy honnan jöttek, milyen volt felnőni a 90- es években, hogy kiderítsék, milyen örökséget hozott magával a rendszerváltáskor született nemzedék akkori életük legfontosabb helyszínéről, az általános iskolából.

Az előadás a szereplők személyes történeteire épül, amelyek egy különleges korszakot idéznek fel: az iskola első napjától a kamaszkor kezdetéig tartó időszakot.
A szereplők ma ugyan egy színpadon állnak, sokféle háttérből érkeztek. Van köztük, aki vidéken, van, aki külvárosban, és van, aki Budán nőtt fel. Van, akinek a családját tönkretette a ránk köszöntő kapitalizmus, és van, akinek meghozta a szerencsétjét. Van, aki alternatív iskolába járt, van, aki keményvonalas poroszos rendszerben tanult.

A történetek olyan, sokak által megtapasztalt jelenségeket mutatnak be, mint az iskolai bántalmazás és rasszizmus; tiltott szerelmek és legjobb barátságok; versengés és kudarcok; beilleszkedési nehézségek és a tanári önkény.

,,Az EX KATEDRA számomra olyan, mint egy nagyon bevállalós és szemtelenül őszinte tábortűzi beszélgetés színháziasított / filmesített változata.

A színpadon előkerülő személyes történetek, féltve őrzött tárgyak és titkok magukban hordozzák egy nemzedék élményanyagát az iskola intézményéről és általában a gyerekkorról.
Egy igazi "coming-of-age" darab, egyfajta szembesítő-feloldozó esemény, ahol megelevenednek azok a traumák, bűnök, küzdelmek, amiket a legtöbben életük végéig feldolgozatlanul hurcolnak magukkal.
Már a kezdetektől gondolkoztunk a stream változaton is, mert a tárgyanimáció és a videótechnika, amivel az előadásban dolgozunk, messze nem a színházi közvetítés, sokkal inkább a közvetlenség, közelség és élményszerűség minőségét adja.” Boross Martin, az előadás rendezője

szereplők: Ásmány Zoltán, Borsos Luca, Mayer Dániel, Messaoudi Emina, Raubinek Lili, Vass Imre
 
Díszlet: Barta Borbála, Fekete Anna
Jelmez: Nagy Fruzsina
Jelmez asszisztens: Csoma Gabriella
Zene, hang-design: Bartha Márk
Fény-videó: Bredán Máté
Technikai munkatárs: Pelle Zoltán
Dramaturg: Dohy Balázs
Gyakornok: Csernai Mihály
Produkciós asszisztens: Balogh Zsuzsanna
Producer: Mayer Dániel
Koncepció: Boross Martin, Dohy Balázs, Thury Gábor
Rendező: Boross Martin

Köszönet Mészáros Györgynek, Peer Krisztinának, valamint Csuja Lászlónak és az Első nap az iskolában c. dokumentumfilm alkotóinak.

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Stereo Akt, Füge Produkció, JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház, SzínházTV

fotó: Bartha Máté

Ajánló


„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki…

Robert Icke: Oidipusz Fordította: Upor László

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!