Program


DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - AZ EMBERI SZELLEM DIADALA

DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - AZ EMBERI SZELLEM DIADALA

Korossy-Khayll Csongor – hegedű
Vezényel: Medveczky Ádám
Műsorvezető: Zelinka Tamás

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. szeptember 10. csütörtök, 19:00

Az emberi szellem diadala
2020. április 24. (péntek) 19:00
Duna Palota - Színházterem (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

Beethoven: 3. Leonóra – nyitány
Sibelius: d-moll hegedűverseny, op.47
Brahms: 3. (F-dúr) szimfónia, op.90

Közreműködik:
Korossy-Khayll Csongor – hegedű (a 2019. évi Fischer Annie ösztöndíj nyertese)
Vezényel: Medveczky Ádám
Műsorvezető: Zelinka Tamás

Ludwig van Beethoven (1770-1827) Fidelio (kezdetben Leonóra) c. dalművét rövid idő alatt többször is átdolgozta, és minden változathoz egy új nyitányt komponált, melyek közül a „3. Leonóra-nyitány” a legismertebb. Ezt gyakran játsszák a koncerttermekben, de megszólal a dalmű második felvonásának élén, vagy még inkább a közepén, a színváltozás alatt, mert erősíti az opera eszmei üzenetét, a hitvesi önfeláldozás és az igazság várt győzelmét.

Jean Sibelius (1865-1957) finn zeneszerző eredetileg Willy Burmester német hegedűművésznek szánta versenyművét, aki a szerzőnek írt levelében csodálatosnak nevezte a darabot. A sors fintora, hogy a német hegedűművész végül sosem játszotta el a d-moll hegedűversenyt, melyet 1905-ben mutattak be Berlinben. Sibelius így a magyar csodagyermek-hegedűsnek, az akkor 13 éves Vecsey Ferencnek dedikálta művét.

Johannes Brahms (1833-1897) 3. szimfóniájának ősbemutatója 1883. december 2-án volt a Bécsi Filharmonikusok egyik hangversenyén, Hans Richter (Richter János) vezényletével. Ebben a szimfóniában az emberi küzdelem megfogalmazása beethoveni szellemben, beethoveni szinten történik – természetesen Brahms nyelvén és eszközeivel. Sokak szerint a 3. szimfónia Brahms vívódó férfias költészetének az egyik legmegrázóbb dokumentuma.

Korossy-Khayll Csongor nyolcéves korától hegedül, 13 éves korában sikeresen felvételizett a Zeneakadémiára, jelenleg Szenthelyi Miklós tanítványa. A Wonderful Youth’s Orchestra (WYO) nemzetközi ifjúsági zenekar tagjaként több európai országban is koncertezett. Számos versenyeredménye, sikere (pl. Virtuózok 2017) mellett négyezer hallgató figyelmével is dicsekedhet, miután a Dohány utcai Zsinagógában Varnus Xavér koncertjén is fellépett.

Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház és a MATÁV Szimfonikusok egykori zeneigazgatója, majd a Győri Filharmonikusok első karmestere volt. A Operaház rendszeresen visszahívott vendégkarmestere. Évtizedek óta tanít a Zeneművészeti Egyetemen, e tevékenysége is az operához kapcsolódik. Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, Prima Primissima díjas, érdemes művész. A DSZZ évtizedek óta mindig nagyon szívesen fogadott vendégkarmestere.

(Zelinka Tamás)

Ajánló


Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!