Program


Dante 700 - A Nemzeti Énekkar koncertje / LISZT ÜNNEP 2021

Dante 700 - A Nemzeti Énekkar koncertje / LISZT ÜNNEP 2021

A Nemzeti Énekkar koncertje

Beischer Matyó Tamás: Il fiume di luce

Verdi: Laudi alla Vergine Maria

Orbán György: Chiaro

Battista Pradal: Io sentia voci

Horváth Márton Levente: Della divina bontà

Liszt: 104. Petrarca-szonett

Fekete Gyula: Tutti li miei penser parlan d’Amore

Csemiczky Miklós: O Voi – ősbemutató

Vajda János: Linee di Dante – ősbemutató

Dimitri Scarlato: A le superne rote – ősbemutató

Szabó Barna: Conclusione – ősbemutató

 

Közreműködik: Oberfrank Pál – próza, Bizják Dóra [6, 11] – zongora, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel: Somos Csaba

 

 

Dante „1321-ben halt meg Ravennában, száműzve szeretett szülővárosából, Firenzéből. A költőóriás 700 év távlatából szól hozzánk, mai emberekhez, és kéri, hogy ne csak olvassuk és tanuljuk műveit, hanem elsősorban hallgassuk meg és kövessük őt a boldogsághoz vezető úton, vagyis Isten végtelen és örök szeretete felé.” Apostoli levelében e szavakkal emlékezett meg Ferenc pápa márciusban az egyik legnagyobb hatású európai költőről.

A Nemzeti Énekkar hazai és külföldi zeneszerzők kóruskompozícióival tiszteleg Dante öröksége előtt, műsorukon négy ősbemutató is hallható lesz. Az est során elsősorban az Isteni színjáték részletei nyomán írt művek csendülnek fel, a darabok között pedig Dante szonettjeiből hallhatunk néhányat Oberfrank Pál előadásában.

Ajánló


Huszonhárom évesen kezdte pályafutását, azóta több mint hatezer fellépésen van túl itthon és húsz országban összesen, 52 albumot, 10 könyvet…

Georg Friedrich Händel – Wolfgang Amadeus Mozart MESSIÁS Szcenírozott oratórium három részben, szünet nélkül, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Dr. CSERNUS Imre előadása Miskolcon. Téma: ÉLJ SZÍVBŐL! A jelenlegi jogszabályok alapján a rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható!