Program


Bódi Attila-Barabás Olga: Lázadni veletek akartam

Bódi Attila-Barabás Olga: Lázadni veletek akartam

A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg a legérzékenyebb korosztály, a kamaszok szemén keresztül.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. január 25. szerda, 19:00

Bódi Attila – Barabás Olga: Lázadni veletek akartam (16+)

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása

zenés színház

Színházbérlet 5.

Szereplők: László Csaba, Sebestyén Aba, Szász Csaba

Színpadra alkalmazta: Barabás Olga

Zeneszerző: Cári Tibor, Szász Csaba

Díszlet- és jelmeztervező: Sós Beáta

Fénytechnikus: Kovács Attila

Hangosító: Incze Róbert

Operatőr: Komesz Szilvia e.h.

Rendezőasszisztens: Talán Vanda e.h.

Rendező: Sebestyén Aba

A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg a legérzékenyebb korosztály, a kamaszok szemén keresztül.

Három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.

Harminc év után, amikor egyre inkább elhalványul az akkori történelem tapasztalata, egyre kevesebb embert érdekel az, hogy mi miért történhetett meg és annak mi a következménye, nagyon fontos ismét beszélni erről. Felidézni, mesélni, gondolkodni róla. Tükröt tartani.

Barabás Olga és Sebestyén Aba a Lázadni veletek akartam című Bódi Attila-regény színpadra adaptálásáért és megrendezéséért idén elnyerték a Kortárs Magyar Dráma-díjat.

 „A szöveg nem kegyelmez, jó lenne, ha nem lenne ennyire kíméletlen, de a szerző nem könnyít a néző lelkén. Arcába vágja a brutális valóságot. Az előadás legfőbb tanulsága, hogy mennyire nem akarunk még most sem szembenézni a bűneinkkel. (...) Az előadás nem utolsósorban a lázadásról szól, arról, vajon mikor van értelme és mi az ára. Teszi ezt a didaktikusságot elkerülve, szívbemarkolóan. Nem ítélkezik, csupán közöl. És rólunk mesél, a bátorságunkról, aztán a megalkuvásainkról, a kompromisszumainkról. És legüvöltőbben az elhallgatásainkról.”

Támogatók: Bethlen Gábor Alap, AFCN - Administrația Fondului Cultural Național, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

16 éven felülieknek!

Az előadás hossza: 120 perc

Ajánlatunk


2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Márai Sándor világsikerű regénye a késői leszámolás drámája.

Ajánló


A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai…

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!