Program


Átlátszó Hang 2024 - Off-bea(u)ty
3

Átlátszó Hang 2024 - Off-bea(u)ty

A műsor első felében teljes egészében elhangzik az Off-bea(u)ty-ciklus Kiss Péter előadásában, majd a második félidőben kompozíciók és improvizációk a preparált zongorán Oláh Krisztián és Harcsa Veronika közreműködésével.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 24. szerda, 20:00

Átlátszó Hang - Off-bea(u)ty
Koncert a preparált zongora főszereplésével.


"Lassan egy éve kísérletezem a zongora kiterjesztett lehetőségeivel, preparációjával. Az ISON-ban 2022 novemberében Kiss Péter szóló estjén bemutatásra került az Off-bea(u)ty című - akkor még - egy tételes rövid zongoradarab. A részletes és nem-hagyományos elemeket és hangszíneket is tartalmazó preparáció arra inspirált, hogy egy fél koncertet felölelő szvitet készítsek a darabból, mely - bár ritmikájában és frázisaiban tagadhatatlanul merít a jazzből is - improvizáció nélküli kortárs zene. A komponálással párhuzamosan elkalandoztam a modern jazz világába, és olyan különleges hangzásokra leltem, melyek új utakat nyitottak meg a modern jazzben, mind improvizáció, kompozíció és hangszerelés szempontjából." - Oláh Krisztián

Oláh Krisztián - zeneszerző, zongora
Kiss Péter - zongora
Harcsa Veronika - ének

Harcsa Veronika jazz zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban végezte. Két albuma is vezette a japán Tower Records vokális jazz listáját, kétszer is megkapta a Magyar Grammy-díjat, és jazz projektjével negyven országban lépett fel. Kiadványai a Jazzhaus Records, Traumton Records és BMC Records gondozásában jelentek meg.

Különleges technikájának köszönhetően gyorsan népszerű énekesnővé vált, aki kortárs európai zeneszerzők új műveit énekli. Ezenkívül a 19. és 20. századi klasszikus dalrepertoár frissítésén dolgozik elektronikával kiegészített átdolgozásokkal és improvizációkkal. A Debussy NOW! projektjét 2022-ben a Classical:NEXT Innovációs Díjra jelölték. E sorozat részeként a Schubert NOW! 2024-ben jelenik meg a BMC Recordsnál.
Veronika jelenleg zeneterápiát tanul a Pécsi Egyetemen, azzal a céllal, hogy új formátumú interaktív koncertélményt teremtsen, mely lehetővé teszi a közönség számára, hogy újra kapcsolódjanak a hangkeltés öröméhez, mint a kompozíciók részét. Az InterAction projekt Nora Thiele-vel 2023 végén mutatkozik be.

A zongorista-zeneszerő, Oláh Krisztián a hazai jazzélet meghatározó egyénisége. Zenéjének fontos részét képezik úgy a klasszikus zenei elemek és kompozíciós technikák, mint a kortárs jazz improvizatív sodrása és absztrakt ritmikája. Fő zenei motivációja e két zenei világ minél szervesebb kapcsolódása és szintézise, egy dinamikus, élő kortárs zenei világ megformálásának igényényével.

A zongoratechnikai alapok elsajátítása után már egészen fiatalon 11 éves korában, édesapja, Oláh Kálmán hatására figyelme egyre inkább a jazz felé is fordult. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola klasszikus zongora tanszékén végezte középiskolai tanulmányait Kecskés Balázs osztályában. 2017 májusában Binder Károly növendékeként szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén. 17 éves korában elnyerte a Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazz-verseny szólista díját, illetve nagy sikerrel szerepelt az elkövetkezendő években számos európai versenyen Angliában, Litvániában és Hollandiában. Már mindössze 20 évesen a 2015-ös Montreux Jazz Fesztivál 3. helyezettje lett, majd ezt követően egy két hetes akadémiai program keretén belül olyan nevekkel koncertezett együtt, mint Al Jarreau, Kurt Rosenwinkel, Nils-Petter Molvaer vagy Joe Sanders. Ugyanebben az évben Junior Prima Díj, Creative Art Díj és Gramofon Magyar Jazz Díj nyertese. 2016-ban az év fiatal jazz zenészének választotta a Magyar Jazz Szövetség. 2017-ben elnyerte  a Szepesi György díjat, illetve az Orszáczky-díjat, amit a Magyar Zeneszerzők Egyesülete adományozott neki. 2018 decemberében – első magyar zenészként – meghívást kapott az amerikai Thelonious Monk Institute nemzetközi jazzversenyére, ahol a világ 14 legjobb jazz-zongoristája között mérette meg magát.

2012 és 2018 között aktív saját formációja az Oláh Krisztián Trio mellyel szinte az összes rangos hazai jazzklubban, fesztiválon és koncertteremben nagy sikerrel léptek fel, illetve koncerteztek Hollandiában, Csehországban, Németországban és Mexikóban is.

2016 őszén megjelenik Light in the Darkness című debütáló szóló zongora albuma. Krisztián saját kompozíciókat tartalmazó lemezén a műfajok szerinti kategorizálást elutasító művészi ars poeticája érhető tetten, egy alapvetően klasszikus- és jazz hagyományokon nyugvó, dinamikus, kortárs zenei világ megformálásának igényévével.2019 januárjában megújul saját zenekara, megalapítja az Oláh Krisztián Quartettet Orbán Györggyel, Serei Dániellel és ifj. Oláh Kálmánnal. Mindamellett, hogy a zenekar programja Krisztián saját szerzeményeire épül, a tagok mind nagyszerű improvizatőrök is, így a produkció szerves részét képezi a spontán és kollektív improvizáció, mely magában hordozza napjaink szellemiségét és zenei eszköztárát, ezáltal friss és komplex hangzásvilágot formálva a zenekarnak. A Quartet 2020 februárjában jelentette meg első, csak saját kompozíciókat tartalmazó albumát, az “At the back of my mind”-ot. Az album bemutatója nagy sikert aratott többek között Prágában, Krakkóban, és a Művészetek Palotájában is, a fantasztikus amerikai szaxofonos, Rick Margitza vendégszereplésével. Parallel Reflections című művét - melyben a vonószenekar és a jazz quartet kapcsolatának kortárs átértelmezését kísérli meg - 2020 októberében mutatták be nagy sikerrel a Zeneakadémia Solti termében, a Budapesti Vonósok és az Oláh Krisztián Quartet közreműködésével. Zenéről és zeneszerzésről való gondolkodásmódját alapjaiban változtatta meg, amikor 2020-ban elkezdett a Zeneakadémián zeneszerzést tanulni. Így elmondható, hogy második szerzői albuma, a Crescendo fejlődési fázisának egy fontos lenyomata, ahogy az impulzív ösztönös írásból a tudatosság felé fordul. A zongorista számára egy idő után egyértelművé vált: ahhoz, hogy a legtöbbet tudja megmutatni magából a zenéjén keresztül, nem csak a nagy mesterekhez kell kapcsolódnia, hanem saját magán is alapos önismereti vizsgálatot kell végrehajtania, hiszen csak így tudja átadni a közönségnek azokat a gondolatokat és érzelmeket, amik foglalkoztatják. Elmondása szerint ennek is köszönhető az, hogy a lemezre felkerülő nyolc kompozíció igazán jó lenyomata lett egy kicsit csapongó, ám mégis kreatív időszaknak. Music for 24/7 című lemezük 2023-ban jelent meg, a brit TRYPL fúvós trió közreműködésével.

2014: Marosvásárhelyi nemzetközi jazz verseny, Legjobb szólista
2015: Vilniusi nemzetközi jazz zongoraverseny, Legkreatívabb előadás; Montreux-i nemzetközi jazz zongoraverseny: III. Helyezés
2015: Junior Príma-; Creative Art-; Gramofon Magyar Jazz díj
2016: Az év fiatal jazz-zenésze; Szepesi György díj
2017: Orszáczky díj
2018: Thelonious Monk Institute nemzetközi jazz zongoraverseny döntője
2020: Müpa Zeneműpályázat, Zenemű kis jazzformációra nagydíj
2023: Artisjus-;Cziffra-; Orszáczky díj

Kiss Péter zongoraművész 1986-ban született Salgótarjánban. Kilenc évesen kezdett zongorázni Somogyiné Almádi Juliannánál. 2001-től 2005-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanára Kőrösiné Belák Erzsébet volt. 2005-től 2010-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a frankfurti Hochschule für Musik und Darstellende Kunst hallgatója volt Némethy Attila, Szokolay Balázs, Wagner Rita, Csalog Gábor és Catherine Vickers tanítványaként. 2010-ben diplomázott kiváló minősítéssel. Részt vett többek között Rév Lívia, Malcolm Bilson és Kurtág György mesterkurzusain. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktoriskolájának hallgatója, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. Számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja.

Fellépett Európa több országában, valamint a tengerentúlon. Kamarazenészként rendszeres részvevője hazai fesztiváloknak, mesterkurzusoknak. 2007-ben jelent meg első kamaralemeze Klenyán Csabával a Hungaroton Records-nál. Elkötelezett a kortárs zenével szemben, számos ősbemutató, rádiófelvétel fűződik a nevéhez. Több alkalommal dolgozott együtt UMZE együttessel. Tagja a Csalog Gábor vezette, első sorban Kurtág György műveire összpontosító Ludium együttesnek, valamint a 2010-ben alakult Trio Inception egyik alapítója. Kiemelkedő kortárs zenei munkásságáért 2011-ben Artisjus Díjat kapott. Ugyanebben az évben Fischer Annie előadóművészeti ösztöndíjas.

Támogatók: Átlátszó Hang 2023; Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Ajánlatunk


Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

Pál Feri senkinek sem kell bemutatni: pap, mentálhigiénés szakember – és az egyik legjobb előadó, akit valaha hallhattunk. Azokról a kérdésekről beszél, amelyek a leginkább foglalkoztatnak bennünket, egyszerű szavakkal képes bonyolult összefüggéseket megvilágítani, és azokat nemcsak érthetővé, de átélhetővé tenni.

Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Ajánló


Fellépnek: Miller Zoltán, Nagy Sándor, Pál Dénes, Serbán Attila Kísér a Magyarul Szeretjük! zenekar

A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál győztes produkciói januártól a Fővárosi Nagycirkusz porondján!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!