Program


Átalvető – Táncházról és társművészetekről Szlama Lászlóval
2

Átalvető – Táncházról és társművészetekről Szlama Lászlóval

Szlama László barátai segítségével idézi meg a népzene és a történeti zene legszebb dallamait, és a személyéhez köthető produkciókon keresztül mutatja be ezt a régi-új hangszert, mely egyre nagyobb szerephez jut a kortárs zenei életben is.

Átalvető – Táncházról és társművészetekről Szlama Lászlóval

Átalvető programsorozatunk olyan, a néphagyományhoz kapcsolódó minőségi tartalmakat kínál, amik újszerűek, és amik az adott helyzetben valamiféle aktivitást, bevonódást is kínálnak a közönségnek. A sorozat egyik eleme, amikor a néphagyomány és a társművészetek kapcsolatait próbáljuk feltérképezni beszélgetések és művészeti produkciók segítségével. Igyekszünk mindezt úgy tenni, hogy a néphagyományból is több területet vonunk be: népzenét, népmesét, kézművességet.

Kobozreneszánsz

A Junior Prima-díjas Szlama László hangszere, a koboz, egyike a legkülönlegesebb pengetős hangszereknek. A koboz, egy régi hangszercsalád tagjaként zenei utazásra csábít térben és időben egyaránt.

Szlama László barátai segítségével idézi meg a népzene és a történeti zene legszebb dallamait, és a személyéhez köthető produkciókon keresztül mutatja be ezt a régi-új hangszert, mely egyre nagyobb szerephez jut a kortárs zenei életben is. A hagyományos darabok mellett rendkívül kreatív feldolgozások is jellemzőek munkásságára. Szlama olyan együttesekkel lép színpadra, mint a fergeteges hangulatú koncertjeiről ismert Bordó Sárkány Régizene Rend, a régizenét az autentikus népzene irányából megközelítő Anno Musica, az ősi csángó zenei hagyományt a budapesti táncházas generáció fiatalos dinamizmusával ötvöző PásztorHóra, a neves muzsikusokból alakult világzenei formáció, a Holddalanap, a nem mindennapi felállású Kobzart, vagy Újgereben.

De együtt zenél Miklósa Erikával, Szalóki Ágival, Dresch Mihály, Bolya Mátyással, Bergics Andrással, Kerényi Róberttel, Mihó Attilával is.

A színpadi munka mellett részt vesz a népzene tanításában is, aktív tanár a magyar művészetoktatás mindhárom szintjén. Számos országos szakmai fórum szervezője, amelynek köszönhetően párbeszéd indulhatott meg a kobozt érintő tudományos, oktatási és előadó-művészeti kérdésekről.

Szlama Lászlóval többek közt a kobozban rejlő lehetőségekről, a zenei műfajok átjárhatóságáról, kutató és zenei rekonstrukciós munkáiról beszélgetünk. A beszélgetés közben muzsikustársával, Bergics Andrással duójuk repertoárjából játszik magyar és európai népzenét és régizenét, valamint kortárs népzenét.

Bergics András magyar duda, portugál duda, hegedű, furulya, kaval, ének, buzuki.
Szlama László: citera, ének, kaval, koboz, buzuki

A beszélgetést Berta Alexandra vezeti.

Jánó Anna meséiből mesét mond Szabó Ágnes.

Ajánló


A Madách Színház újabb világsikert hoz Budapestre: 2021. szeptember 10-11-12-én bemutatja az Aranyoskám…

Sir Tom Jones visszatér Veszprémbe, hogy megismételje 2017-es hatalmas sikerű koncertjét. Tom Jones…