Program


Artus - Kompánia: TANDEM színházi balanszológia

Artus - Kompánia: TANDEM színházi balanszológia

A TANDEM című előadás az egyensúly, az egyenlőség, a közös döntés problematikájával és performatív lehetőségeivel kísérletezik. Az alkotó-előadók huszonhat éves színházi együttműködéséből mostanra fogalmazódott meg egy közös darab ötlete, amelyet ők ketten hoznak létre, rendeznek meg.

Artus - Kompánia: TANDEM színházi balanszológia

A TANDEM című előadás az egyensúly, az egyenlőség, a közös döntés problematikájával és performatív lehetőségeivel kísérletezik. Az alkotó-előadók huszonhat éves színházi együttműködéséből mostanra fogalmazódott meg egy közös darab ötlete, amelyet ők ketten hoznak létre, rendeznek meg. Arra koncentrálnak, ami a mostban jelent ihletforrást számukra, miközben az előadás óhatatlanul tükröt tart közös múltjuknak és táplálkozik is belőle. Az alkotófolyamat teret ad a szabad
ötleteknek és eklektikus műfaji gondolkodást enged meg. A létrejött alkotás a személyes, a performatív, a képzőművészeti és zenei rétegek között egyensúlyoz.

_________________________________________________________________

Az egyensúly olyan, mint a biciklizés, ahhoz, hogy megtartsd, folyamatosan mozgásban kell maradnod.

Azt hiszem, vannak összeolvadó felek, meg vannak olyan felek, akik egymás mellett haladgatnak. Hogy vagyunk mi ezzel? Mixeljük ezeket az állapotokat? Szeretkezés közben, kézenfogva moziba menet, egy gyors étkezés közben a Széll Kálmán téri gyrososnál, a villamosra várva a Blahán? Vajon a zuhanyzóban ölelkezve teljesen összeolvadtunk? A víz, ami kirajzolta a tested és testem kontúrját, tett hozzá az egész élményhez?
Reggel felkeltem, és behunyt szemmel sírtam azon, hogy élsz. Majdnem Pilinszky.
A fél-ség megélésének lehetséges elvesztéséből következő fél-elem. Kiegészítés nélküli.
Sóvárgás-mámor. Érzelmi szadista. Tériszonyt érzek. Zsigeri otthontalanságot a más koncepciójában. Ez viszont egészen Térey.
Egy monda szerint keressük, kutatjuk a másik felünket. Most megpróbálunk 70 percig leállni, és hinni abban, hogy megkerült.

M.Z.

Közösen létrehozni egy előadást, amiben minden félig az enyém, a többi a tiéd? Határozottan állítani valamit, mondani valami fél igazságot, hogy aztán közösen megvétózzuk?
Kiegészítesz. Mondasz valamit. Nem értem. Harc a figyelmedért, harc az igazamért. Megpróbálni közösen fenntartani az egyensúlyt. Lehetetlen.  Nem vagyunk egyenlőek, ezért kell nekünk a mozgás. Beleszédülünk. Úgy érzem, a körülöttem lévő világ forog, valójában minden mozdulatlan. Kibillenés, botlás, zuhanás. Folyamatosan egymás tyúkszemére lépünk.
Megbánás. Bocsánat. Helyreigazítás. A sebek lassan gyógyulnak csak be. Türelem. Én mögéd látok és te mögém. A világ feléről nélküled lemaradnék. Fél egészség. Lehet, hogy nem is egymást nézzük? Félek megkérdezni. De ilyen illedelmesen vajon mit lehet közösen véghez vinni? Befejezhetetlen. A mű teljesen félkész marad. Így van jól.

M.Z

Artus - Kompánia koprodukció

Rendező / előadó: Mayer Zita és Mózes Zoltán
Koreográfus és alkotó munkatárs: Bakó Tamás
Tér, látványtervező és alkotó munkatársak: Lukács Máté és Lukács Mihály
Fénytervező: Kocsis Gábor
Zeneszerző és alkotó munkatárs: Lukács László
Külső konzulens: Goda Gábor

Ajánló


Giacomo Puccini: Manon Lescaut Opera két részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar és angol felirattal

Egy valaha szebb napokat látott producer és egy ravasz könyvelő a világ legrosszabb színdarabjából akarnak nagy pénzt csinálni...

A világhírű szerző külföldön is nagy sikereket befutott, többször filmre vitt darabja a harmincas évek nyüzsgő, színpompás Budapestjére kalauzol vissza…