Program


Agnus Dei

Agnus Dei

A kiállítás a 2020. évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő rendezvényeinek egyike. Az esztergomi Keresztény Múzeum szervezésében megrendezésre kerülő kiállítás témái között szerepel az Úrnapja liturgiájának és zenéjének ismertetése, illetve az Eucharisztia ünnepéhez kapcsolódó liturgikus tárgyak bemutatása: többek között baldachin, úrmutató, papi palást és más egyházi textilek.

Agnus Dei
Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon

A kiállítás a 2020. évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő rendezvényeinek egyike. Az esztergomi Keresztény Múzeum szervezésében megrendezésre kerülő kiállítás témái között szerepel az Úrnapja liturgiájának és zenéjének ismertetése, illetve az Eucharisztia ünnepéhez kapcsolódó liturgikus tárgyak bemutatása: többek között baldachin, úrmutató, papi palást és más egyházi textilek. A liturgikus ötvösművek és textilek, valamint a könyvek, kották mintegy harminc magyarországi római katolikus egyházi gyűjteményekből, könyvtárakból és levéltárakból, illetve plébániákról, valamint görög katolikus, evangélikus és a református egyházi gyűjteményekből, s végül, de nem utolsó sorban szombathelyi, mezőkövesdi néprajzi gyűjteményekből kerülnek kiállításra.

Néhány jellemző tárgy idézi fel az újkori Szentségimádás-társaságok, a szüntelenül imádó egyesületek és az újkorban létrehozott Központi Oltáregyesület történetét. Közülük ma is használatban van egy nagyméretű, több, mint száz éves, ékköves díszítésű monstrancia.

Helyet kapnak a tárlókban az ostya készítéséhez használt ostyasütővasak és az Eucharisztia tárolásának eszközei és beteglátogató szentségtartók is.

A liturgikus énekeken, egyházi ötvöstárgyakon és textileken kívül kiállításra kerülnek az Oltáriszentség tiszteletét a templomon kívül is életben tartó népi vallásosság tárgyi emlékei a néprajzi gyűjtemények jóvoltából. Az Eucharisztia ünneplését, elsősorban az úrnapi körmenetet megörökítő filmek és fényképek a régóta tovább élő hagyományokba engednek betekintést. A tárlat a középkortól egészen napjainkig terjedően válogat a kultusz sokoldalú megjelenési formái közül.

Szervező: A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága és a Keresztény Múzeum

A kiálllítás látogatható 2019. október 30. és 2020. január 19. között.

Ajánló


Egy középkorú férfi megismerkedik egy fiatal lánnyal. Idáig semmi különös nincs a dologban.…

Két óra muzsika, csodálatos zenei élmény és önfeledt szórakozás a Margitszigeten – ezt…