Program


Adventi koncert - A Tenebrae Kórus hangversenye

Adventi koncert - A Tenebrae Kórus hangversenye

Az emberiség egyik legnagyobb vokális kultúrája Nagy-Britanniában alakult ki az évszázadok során. Elterjedt nézet, hogy nemcsak az angol gyep zöldebb, mint másutt, de Angliában az énekhang is zamatosabb, mint a világ egyéb tájain. Specialitása is van a brit vokális kultúrának: az ensemble-műfajok és a kórus.

Adventi koncert - A Tenebrae Kórus hangversenye

Vezényel: Nigel Short

Közreműködik:
Tabajdi Ádám - orgona

Műsor:
Vaughan Williams: This is the Truth
Joanna Forbes L'Estrange: Advent ‘O' Carol
Ismeretlen szerző: Angelus ad virginem
Adrian Peacock: Veni, veni Emmanuel
O radix Jesse: gregorián ének
Vierne: Carillon de Westminster, op. 54, No. 6
Bob Chilcott: Before the ice
Naylor: Vox dicentis
Wishart: Alleluia
Warlock: Benedicamus Domino
Joanna Marsh: In Winter's House
Darke: In the Bleak Midwinter
Sally Beamish: In the Stillness
Ismeretlen szerző-Willcocks: Sussex Carol
Gyöngyösi Levente: Te lucis ante terminum
Gyöngyösi Levente: O Maria, noli flere
Bob Chilcott: The Shepherd's Carol
Ismeretlen szerző-Simon Preston: I Saw Three Ships
Ismeretlen szerző-Humphris: Twelve Days of Christmas
Joseph Phibbs: Sleep, Little One, Sleep
Nigel Short: We Wish You a Merry Christmas

Az emberiség egyik legnagyobb vokális kultúrája Nagy-Britanniában alakult ki az évszázadok során. Elterjedt nézet, hogy nemcsak az angol gyep zöldebb, mint másutt, de Angliában az énekhang is zamatosabb, mint a világ egyéb tájain. Specialitása is van a brit vokális kultúrának: az ensemble-műfajok és a kórus. Ebből kapunk ízelítőt az egyik legjelesebb angol kórustól, témaválasztás szempontjából is egységesen, hiszen az adventi koncerten minden az ünnepvárásról szól. Örömünkre a sok régi és új brit szerző művei között honfitársunk, Gyöngyösi Levente két kórusa is felcsendül.

Ki lehet igazán alkalmas arra, hogy énekegyüttest vagy kórust vezessen? Az, aki korábban maga is vokális ensemble vagy énekkar tagja volt, aki tehát hangszalagjaiban hordozza a zsigeri tudást, amely e társulatok avatott működtetéséhez szükséges. A Tenebrae Kórus alapítója és vezetője, Nigel Short ilyen művész. A Royal College of Music hallgatójaként énekelni tanult, majd kontratenorként olyan együttesek tagja lett, mint a Tallis Scholars, a Westminster Apátság, illetve a Westminster Katedrális Kórusa és a King's Consort. Az Angol Nemzeti Opera és az Opera North tagjaként színpadi szerepekben is fellépett. 1993-ban, huszonhét évesen a King's Singers tagja lett: itt érlelődött meg benne az az elképzelés, hogy olyan nagyobb létszámú, saját kórust alapít, amelynek megszólalásmódja szenvedélyesebb, stílusa színpadiasabb. Ez lett a Tenebrae Kórus, amely 2001-ben kezdte meg működését, s amely a Müpa Adventi koncertjén többségükben régi és újabb angol műveket ad elő, köztük hagyományos dallamok feldolgozását is. A hangverseny közreműködője, Tabajdi Ádám a fiatal magyar orgonaművész generáció jeles képviselője.

Rendező: Müpa

Ajánló


A remek zenékkel fűszerezett vígjáték az ismert szerzőpárostól, garantált szórakozást nyújt a kikapcsolódni vágyó nézőknek.

A Magyar Állami Népi Együttes tavaly nagy sikerrel bemutatott karácsonyi táncjátékát ismét megtekintheti a közönség a Müpában. A szenteste napját,…

Miska, Marcsa, Baracs, Rolla, Pixi, Mixi és a Korláthy família feledhetetlen és szeretett hőseink. Fergeteges humor, irónia és olyan mély…