Program


A krími háborútól a „nagy háború”-ig - Katona Csaba történész előadása

A krími háborútól a „nagy háború”-ig - Katona Csaba történész előadása

A török-magyar kapcsolatokról szóló előadásunk folytatódik most, amelyben a 19. századi török–magyar politikai kapcsolatok kapcsolatokat vesszük górcső alá, amelyek lényegesen eltértek a 16–18. század harcokkal fémjelzett időszakától. A 19. század derekán, az 1848–1849. évi forradalom és szabadságharc leverését követően több magyar politikus és katona lelt menedéket rövidebb-hosszabb ideig török földön.

A legismertebb példa talán Kossuth Lajosé, de a keresztény hitet elhagyva fegyverrel szolgálta az őt befogadó államot Bem József tábornok, valamint Guyon Richárd, a branyiszkói hős is. A 19. században felkereste Isztambult (Konstantinápolyt) Klapka György is, és a század második felében török szolgálatba szegődött a legnagyobb magyar, Széchenyi István gróf fia és Széchenyi Ödön, a török állami tűzoltóság megszervezője is. A 20. század elején II. Rákóczi Ferenc és száműzött társainak 1906. évi kassai újratemetése fűzte szorosra a török–magyar kapcsolatokat, majd az első világháborúban Törökország a Monarchia szövetségeseként harcolt és osztozott a vesztesek sorsában Magyarországgal együtt, igaz, korántsem olyan súlyos területi vesztességeket elszenvedve. 

Az előadás hossza 60 perc.Esőnap: 2020. augusztus 27.

Rossz idő esetén az előadás elmaradásáról a T9-Az Első Bástya legkésőbb 3 órával az előadás előtt honlapján, illetve Facebook oldalán közleményt ad ki. Amennyiben közlemény kiadására nem kerül sor, úgy a T9-Az Első Bástya az előadás megtartására készül. Szükség esetén az előadás megkezdésével várunk. 

A T9-Az Első Bástya fenntartja a jogot, hogy az időjárás függvényében az előadást a helyszínen is lemondhatja, illetve a már megkezdett előadást megszakíthatja és később – az esőt követően – folytathatja.

Az előadás elmaradása esetén a jegyek a kijelölt esőnapra érvényesek, amelynek időpontja az adott esemény leírásában található. Amennyiben az előadásnak kijelölt esőnapja is van, a megvásárolt jegyeket visszaváltani nem áll módunkban.

Amennyiben rossz idő miatt az előadás legalább 35 perc után szakad félbe, az előadás megtartottnak tekintendő.

Amennyiben az elmaradt előadás rossz idő miatt az esőnapon is lemondásra kerül, az elmaradt előadás napján a jegyek visszaváltására nincs lehetőség. Az elmaradt előadásra szóló jegyek visszaváltásának módjáról és határidejéről T9-Az Első Bástya közleményt ad ki.

Ajánló


Egy valaha szebb napokat látott producer és egy ravasz könyvelő a világ legrosszabb…

Aréna élmény, maximális biztonság - Rómeó és Júlia Aréna musical új időpontban!

Hogyan lehet elviselni a nehéz változásokat? Az előadás során életünk legaktuálisabb kérdéseire kaphatunk…