Program


A budai bor históriája - múlt és jelen egy pohárban - Borkóstoló és épületbejárás

A budai bor históriája - múlt és jelen egy pohárban - Borkóstoló és épületbejárás

A budai Vár egyik ékszerdobozában a De la Motte–Beer-palotában a Budavári Palotanegyed saját borait kóstolhatják meg az érdeklődők.

Aktuális előadások



Az „Ybl szakálla” névre keresztelt zamatos, illatos, száraz fehér és a „Hauszmann bajusza” elnevezésű karakteres, fűszeres, vörös cuvée mellett a régi budai szőlőfajták és az etyek-budai borvidék jellegzetességeiről is mesél Szentesi Katalin, a Szentesi Pincészet borásza. A kóstoló után együtt bejárjuk ez egykor lakóházként és patikaként is szolgáló épület helyiségeit a pincétől a padlásig Kiss Henrietta kiemelt tartalomfejlesztési szakértő kalauzolásában, miközben megismerkedünk az épület és lakóinak – borhoz is kapcsolódó – történetével.

Borsor: 

Szentesi Mandula Rajnai Rizling pezsgő

Ybl szakálla – Zengő Öcsi 2021

Hauszmann bajusza – Budai Vörös 2022

Szentesi Laska 2022

 

Borkorcsolya:

gouda sajtos pogácsa, tökmagos pogácsa

 

A Szentesi Pincészet

Szentesi József a filoxéravész előtti régi magyar fajták újra felfedezője, a beavatkozásoktól mentes borkészítés szószólója, a Borászok Borásza díj kitüntetettje. Tősgyökeres budaörsi svábként felmenői emberemlékezet óta szőlőt termesztettek és bort készítettek. Ma 16 hektáron, közel 30 szőlőfajtával gazdálkodik a birtokán. A területek egy részén a 19. század szőlészeti és borászati munkái alapján válogatott régi magyar fajták kaptak helyet, ennek köszönhetően az évszázadnál is hosszabb ideje elfelejtett borok újra beszélni kezdtek: csókaszőlő, tihanyi kék, kék bajor, laska, hajnos kék és mások. Több, mint tíz éve a lányával, Katalinnal vezetik a borászatot és az utóbbi években az unokája is besegít.

A De la Motte–Beer-palota

Az építtetői nevét őrző, ezért kétnevű polgárvárosi épület legszebb ékessége az emelet barokk lakótérsora, melyben az 1962-ben 15 festékréteg alól előkerült, majd feltárt, közel 250 négyzetméter nagyságú, díszesen festett falfelület látható. A palota – amelyben Beer József Kajetán Buda másodikként alapított gyógyszertárát, az ún. tábori patikát működtette – másik érdekessége éppen az, hogy tulajdonosa az épület valamennyi szintjét foglalkozása képére formálta. Sétánk során bejárjuk a lakóház legérdekesebb helyiségeit, a bor tárolására és vízvételre is lehetőséget adó pincétől a – borba is kerülő – gyógynövények szárítására szolgáló padlásig, miközben megismerkedünk az épület és lakóinak sorsával a 18. századtól kezdődően egészen napjainkig.

 

A belépőjegy magában foglalja a borkóstoló és az épületbemutatás díját

Jó tudni!

- a programon csak 18 éven felüliek vehetnek részt

- kültéri és beltéri program

- meredek lépcsőkön, szűk folyosókon közlekedünk, a helyszín nem akadálymentesített

- megfelelő cipő viselését javasoljuk

- a pincében a külső hőmérséklethez képest hidegebb, körülbelül 12 °C várható, réteges ruházat viselését javasoljuk

Ajánló


Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívjuk a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél…

A budai Vár egyik ékszerdobozában a De la Motte–Beer-palotában a Budavári Palotanegyed saját borait kóstolhatják meg az érdeklődők.

Elindul színházunk Vígjátszóház programja, melyre várunk minden játszani és kalandozni vágyó 6-10 éves gyereket a Házi színpadon, melyre a Pannónia…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!