Program


A barokk zene gyöngyszemei /fúvószenei koncertek a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban

A barokk zene gyöngyszemei /fúvószenei koncertek a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban

„A barokk zene gyöngyszemei” címmel öt alkalommal adja elő koncertprogramját 2018-ban a "Sonatores Pannoniae" fúvósegyüttes a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. augusztus 31. péntek, 16:00

A Borsódy László trombitaművész által 1990-ben alapított „Sonatores Pannoniae” fúvósegyüttes a XVII-XVIII. századi hangszerek kópiáin szólaltatja meg a barokk kor ünnepi zenéit. Céljuk, hogy a zenei historizmusnak igazi értelmet és funkciót adjanak, ezzel szórakoztatva a koncertlátogató közönséget.
Koncertjeik atmoszférája, a muzsikusok játékkedve, valamint Borsódy László intenzív vezetése teszik egyedülállóan élményszerűvé a „Sonatores Pannoniae” fellépéseit.

A program:
Johann Heinrich Schmelzer (1623-1680): Intrada con Arie
Schmelzer a XVII. század egyik legjelentősebb osztrák zeneszerzője és hegedűvirtuóza. Pályafutásának legjelentősebb szakaszában udvari balettkomponistaként tevékenykedett. Az intrada műfaját tekintve a XVI-XVII. század hangszeres megnyitó, indulószerű, ünnepélyes bevezető műfaja.

Girolamo Frescobaldi (1583-1643): Ricercare
Frescobaldi a hangszeres irodalom formáit hatalmas és teremtő fantáziával gazdagította. Az egyik legnagyobb mestere volt a ricercare műfajnak, aminek jellegzetessége a különböző szólamok azonos szintre emelése, valamint a szólamok önálló mozgása. Frescobaldi -akitől már életében a kor zeneszerzői előszeretettel tanultak- halála után is hatással volt számos nagy komponistára, többek között Johann Pachelbelre és Johann Sebastian Bachra.

Johann Pachelbel (1653-1706): Fuga in d minor
Johann Pachelbel a német barokk zene egyik legjelentősebb alakja, korának egyik legnagyobb orgonistája volt. Szoros kapcsolatot ápolt a Bach családdal, kéziratait Johann Sebastian Bach szorgosan másolta magának. Kézirataiban 95 fúga maradt fent, ebből hallhatja a közönség a d minort. A fúga szó szerint futást, megfutamodást jelent, ami az imitációra utal; a szólamok egymást kergetik, vagyis egyazon motívum vonul végig a szólamokban egymásután.

Georg Friedrich Händel (1685-1759): Largo (a Xerxes operából)
Händel operáinak száma meghaladja a 40-et, melyek közül a Xerxes az egyik legsikeresebb. Megkomponálására a zeneszerzőt anyagi okok késztették. A librettot Silvio Stampiglia nyomán ismeretlen szerző írta, a cselekmény Xerxes perzsa királyról szól. A Largo (eredeti címén Ombra mai fú) Händel leghíresebb operaáriája.

John Stanley (1712-1786): Trumpet Voluntary
Az angol zeneszerző és orgonista 2 éves korában baleset következtében megvakult. Tehetségének ékes bizonyítéka, hogy 7 évesen már órákat adott, míg 12 évesen már a londoni Mindenszentek Templomának volt orgonistája. A most hallható trombita voluntary orgona kíséretében csendül fel.

Dietrich Buxtehude (1637-1707): Toccata
A dán-német zeneszerző orgonistaként dolgozott a lübecki Marienkirchében, ahol az Abendmusic hagyományát ápolta. Ez öt vasárnapon át tartó nyilvános hangversenysorozat jelentett, melynek hagyományát Buxtehude alapjaiban újított meg. Ő maga írta a műveket, melyeket előadatott. Belépődíj szedése helyett önkéntes adományok fejében szövegkönyveket árusított. Az esemény rengeteg zenészt vonzott, a hangversenyeket1810-ig minden évben megrendezték. Buxtehunde most hallható toccátája virtuóz; futamokkal és gyors figurákkal teletűzdelt szabadformájú, fantáziaszerű kompozíció.

Marin Marais (1656-1728): Suite
Marin Marais kezdetben a párizsi opera zenésze, majd királyi muzsikus volt a versaillesi királyi udvarban. Nevéhez köthető, hogy hazájában „létrehozta és megalapította a gamba császárságot”. Számos művének elveszett a kottája, azonban szerencsére a most hallható szvit fennmaradt az utókor számára.

Antonio Vivaldi (1678-1741): Domine Deus „Gloria”
A komponistáknak évszázadokon át elsődleges feladataik közé tartozott, hogy a szentmisékhez és istentiszteletekhez zenét írjanak, így a zeneirodalom hatalmas mennyiségű Gloria-tételt számlál. Míg azonban a mise többi állandó tétele jellemzően egy teljes mise-ciklus részeként került ki a zeneszerzők keze közül, addig a Gloria olykor hajlik az önállósodásra. A ma délután elhangzó mű is önmagában álló kompozíció, egy szoprán ária.
„Urunk, Istenünk, mennyei király, mindenható Atyaisten”

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Choral „Jesu bleibt meine Freude”
A „Jézus nékem drága kincsem” a „Herz und Mund und Tat und Leben” kantáta záró korálja. A korál érdekessége, hogy eredetileg vonóshangszerre írt hármas szólam keretezi, melyet most fúvóshangszerek szólaltatnak meg.  A korál XX. század egyik leggyakrabban átdolgozott komolyzenei darabja, melynek popzenei változata is készült.

Georg Friedrich Händel (1685-1759): Glory & Halleluja (A Messiásból)
A Messiás Händel máig legnépszerűbb műve, egyben a világ egyik leggyakrabban játszott oratóriuma. A zenetörténetben –talán egyedüliként– Händel kizárólag a Bibliából vett, szó szerinti idézeteket dolgoz fel oratóriumában.


A hangversenyek időpontja:
2018. július 13 és 27
2018. augusztus 10, 24, 31.

Kezdés:
16:00 órakor.

A koncert időtartama:
45 perc
Helyfoglalás az érkezés sorrendjében

A templom rendkívül gazdag történelmi múltja lehetőséget nyújt arra, hogy alaposan megismerkedjünk a magyar történelemmel, és történelmi személyiségekkel. Itt a román, a gótikus és barokk stílus egy helyen és egy időben kerül bemutatásra a látogatók számára.
Az ún. Contra-aquincumi római katonai táborparancsnoki szobáját 371-374 között használta Frigeridus dux parancsnok. A koncert előtt egy üvegből készült járófelületen keresztül meg is tekinthetjük ezt a becses római kori emléket. Szintén itt láthatjuk a Szent István korabeli keresztény bazilika alapfalait is. A koncertnek helyszínt biztosító templomépület jelenleg látható gótikus része a XIII. században, a barokk rész pedig a XVIII. században épült.
Építészeti értékei mellett a templom három magyar szent ereklyéjét is őrizi (Szent Gellért püspök, Szent László király és Árpád-házi Szent Erzsébet egy-egy ereklyéje), valamint egy ún. globális ereklyét (Szent Kereszt ereklye). A templom kiemelkedő történelmi eseményeknek is tanúja volt. Az országgyűlés több alkalommal is ülésezett itt: 1298-ban és 1525-ben. A plébánia területén két alkalommal választottak királyt: 1458-ban Mátyást, 1490-ben pedig II. Ulászlót.
A templom plébániáján kötött házasságot Kossuth Lajos, és itt volt Széchenyi István jelképes pesti búcsúztatása is 1860. április 30-án. 1867. június 8-án a templom előtti téren tett esküt az ország megvédelmezésére I. Ferenc József magyar király.

A templom majd 300 éves zenei történettel is rendelkezik. 1801-ben ebben az épületben zajlott le Wolfgang Amadeus Mozart Requiem című művének magyarországi ősbemutatója egy gyászmise keretében.
Érdekes és fontos tény, hogy hét évig a plébánián élt, és a templomban nagyon sokat vezényelt Liszt Ferenc is. „Misse Choralis” című művének ősbemutatója a templomban volt 1872. február 4-én. Halála után itt volt az ősbemutatója 1929. nagypéntekén a „Via Crucis” című zseniális művének is.
A templom jelenlegi orgonáját a Rieger orgonaműhely építette 1932-ben. A II. Világháborúban megsérült orgonát többször felújították és modernizálták. Utolsó felújítására 2016-ban került sor, amikor az 5.621 síp újrahangolását és tisztítását végezték el.

Jó szórakozást és szép élményeket kívánunk!

Ajánlatunk


Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Ajánló


A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!