Program


4. Madaras Gergely és Lakatos György

4. Madaras Gergely és Lakatos György

Vendégünk Lakatos György
Savaria Szimfonikus Zenekar

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. január 17. csütörtök, 19:00

Debussy: Egy faun délutánja
C. Ph. E. Bach: B-dúr fagottverseny
Ravel: Daphnis és Chloé – balettzene

Közreműködik: Lakatos György – fagott

Vezényel: Madaras Gergely

A 19–20. század fordulójának impresszionizmusa találkozik a preklasszika „érzékeny stílusával”, az Empfindsamkeittal a Savaria Szimfonikus Zenekar januári koncertjén.
Carl Philipp Emmanuel Bach (1714–1788) – akinek keresztapja nem más volt, mint Hamburg zenei életének legnevesebb szereplője, Georg Philipp Telemann – fő működési területe alapján a „hamburgi Bach” néven is ismertté vált a zenetörténetben. B-dúr fagottversenye ezúttal a kiváló fagottművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője, Lakatos György szólójával hangzik el. Claude Debussy (1862–1918) és Maurice Ravel (1875–1937) a francia impresszionizmus két emblematikus alakja. Bár mindkettejük zenekari kompozícióit az újszerű, azelőtt ismeretlen távlatokat nyitó hangszínek használata jellemzi, hangzásviláguk mégis egyedi és félreismerhetetlen. Debussy az 1890-es évek első felében a szimbolista költő, Stéphane Mallarmé versére komponálta Egy faun délutánja című zenekari előjátékát. A művet nyitó fuvolaszóló ráérősen nyújtózkodó kromatikája pillanatok alatt alapozza meg a teljes prelűdöt átható fülledt, érzéki hangulatot.
Ravel 1909-ben Gyagilev felkérésére kezdte komponálni Daphnis és Chloé című balettjét. A briliáns hangszerelés és a hatásosan felépített dramaturgia ellenére a mű 1912. június 8-án lezajlott ősbemutatója kudarcba fulladt. Sikertelenségét egyrészt a próbák hiánya okozta, másrészt pedig a 10 nappal korábban, Nyizsinszkij koreográfiájával bemutatott Egy faun délutánja vetett rá árnyékot. Manapság azonban már békésen megfér egymás mellett a két kompozíció a koncerteken; a zenekart vezetőkarmestere, Madaras Gergely dirigálja.

Ajánlatunk


Zenés Kalandtúra – musical két részben-

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli utolsó turnéjára kiegészült a világhírű Tropicana Club szólótáncosaival és így egy különleges műsorral várja mindazokat, akik egy igazi karibi élményre vágynak.

Ajánló


Fenyő Miklós – Tasnádi István MADE IN HUNGÁRIA musical két részben

A Szent István Bazilika műemlék Angster-orgonája kizárólag a pénteki esti orgonakoncerteken szólal meg. A változatos program gazdag zenei éléményeket kínál,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!