Program


Zenekari koncert - Bruckner

Zenekari koncert - Bruckner

Anton Bruckner:
8. (c-moll) szimfónia

vezényel: Jukka-Pekka Saraste

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. április 30. hétfő, 19:45

Apokaliptikus, sötét és olykor sokkoló, mégis magával ragadó és végtelenül gazdag Bruckner 8. szimfóniája, amelyet koncertünkön a finnek egyik kedvenc karmestere, Jukka-Pekka Saraste vezényel.
Kilencévesen már édesanyja kötőtűjével vezényelt, s bár zongoristaként kezdte és hegedűsként folytatta, végül mégis a dirigálásnál maradt. A finn sztárkarmester, Jukka-Pekka Saraste utoljára 2016 januárjában állt a Fesztiválzenekar élén egy finn programmal, ezúttal pedig Bruckner drámai 8. szimfóniáját vezényli, amiről korábban CD-felvételt is készített a Kölni Rádió (WDR) Szimfonikus Zenekarával. „Ami a 8. szimfóniát igazán különlegessé teszi számomra, az az atmoszférája gazdagsága” – mondja Saraste az utolsó szimfóniáról, amit a zeneszerző befejezett. A folyamat nem volt egyszerű, Bruckner többször átdolgozta a művet, és éveket kellett várnia arra is, amíg valaki el merte vállalni a vezénylését. A Fesztiválzenekar a Haas-féle második, 1890-es verziót játssza, amely a karmester szerint sokkal többet visszaad a zeneszerző személyiségéből.
Bruckner falun nőtt fel, puritán és szigorú családban, és negyvenéves is elmúlt, mire rengeteg felhalmozott tudás birtokában belevágott a zeneszerzésbe. Monumentális, közel másfél órás szimfóniája, amelyet Ferenc József császárnak ajánlott, a mai napig megosztja a közönséget. A művet hallgatva démonokkal, félelmekkel és kételyekkel kell szembenéznünk, a zeneszerző képzelete sokkoló, sötét helyekre sodorhat. Mégis lélegzetelállító a darab pompája és hatalmassága, ugyanúgy megtalálhatjuk benne az ártatlanságot, a törékenységet és a szépséget is. Bruckner barátja, a dalszerző Hugo Wolf így írt róla: „Ez a szimfónia egy óriás műve, a mester minden korábbi szimfóniáján túltesz, mind szellemi dimenziója, mind gazdagsága és nagysága tekintetében.”

Ajánlatunk


Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

Ajánló


43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva…

Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!