Program


Take Brahms – 4. hangverseny: Vonós szextettek

Take Brahms – 4. hangverseny: Vonós szextettek

Vonós szextettek
B-dúr vonós szextett Nr.1., Op. 18
G-dúr vonós szextett Nr.2., Op. 36

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. február 22. csütörtök, 19:30

Vonós szextettek

B-dúr vonós szextett Nr.1., Op. 18

G-dúr vonós szextett Nr.2., Op. 36


Brahms két vonós szextettje a romantikus vonós repertoár legkiemelkedőbb és a legnépszerűbb kamarazenei alkotásai közé tartozik.

Mindkettő fiatalkori alkotás, az elsőt 25 évesen írta, a másodikat pedig 31 éves korában. Ifjúkorában Brahms nagyszerű zongoravirtuóz volt, a kamarazenei művek sorát zongorára koncentrált művekkel kezdte és amikor csak tehette, vonósokra váltotta a kompozícióit - ez az első két darab, melyekben nem használta a zongorát, a szextett vonósegyüttes ritkán használt formáját választotta a vonósnégyes helyett.

Az első szextett a B-dúr, sokkal népszerűbb, egyszerűbb mint a G-dúr. Több filmben is használják zenéjét pl. a Star Trek: Next Generation-ben hangzik el - ahol helytelenül azonosították és Mozart-műként van feltüntetve!

A Baden-Badenhez közeli Lichtental Brahms egyik kedvenc helye volt (tegyük hozzá, Schumann-nak is), ahol G-dúr vonós szextettjét írta. A mű érdekes módon Bostonban hangzott el először 1866-ban.
Karl Geiringer zenetörténész szerint Brahms a darabban egy női nevet rejtett el: Agathe von Sieboldét, akiért megszállottan rajongott ezidőtájt (az első tételben találhatók az „a-g-a-h-e” hangok).
Erős dallami kontrasztok és újszerű harmóniák jellemzik a művet.

Eckhardt Violetta - hegedű
Jász Pál – hegedű
Sipos Gábor - brácsa
Máté Győző - brácsa
Szabó Ildikó - gordonka
Szabó Péter - gordonka

Ajánlatunk


zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Ajánló


A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

Egy szállodai szoba a helyszín, ahol két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex, a hűséges cimbora gondosan…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!