Program


Szerelmünk,Kalotaszeg

Szerelmünk,Kalotaszeg

23. Duna Karnevál Gála
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. június 16. szombat, 20:00

I. Világkarnevál

Duna Karnevál eseményeinek mindenkori koronája a Gálaműsor a Margitszigeten. A Világkarnevál a külföldi táncegyüttesek közel 300 művészének közös műsora.
A látványos tánckoncert nemzeteket összekötve különleges együttműködésben mutatja be a kultúrák párbeszédét.

Meghívott országok: Bulgária, Csehország, Görögország, Lengyelország, Macedónia, Olaszország, Peru, Románia, Szlovákia, Szerbia, Törökország

Rendező: Mucsi János, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész


II. Szerelmünk, Kalotaszeg

A nagyszabású produkció a hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 200 művészének együttműködésében megvalósuló előadás a hagyomány és korszerűség szellemében a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével.
A mű a passzív hagyományőrzés helyett az élő és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekszik. A korszerű feldolgozás nem csorbítja a tradicionális értékeket, hanem élteti és élővé teszi azokat.
„Hogy őseink kik voltak, ide honnan kerültek és miért hogy ilyenek maradtak, azt csak a felséges Úristen tudja talán. Tudósok mondják, hogy szászok telepedtek le ide először; sokan úgy tudják, hogy székelyek, de bizonyos az, hogy sok bennük a tatár vér. Ma méltóságosan szép faj, a legszebb és a legmagyarabb ebben az országban, amit Magyarországnak mondunk. Ez a kalotaszegi magyar!” – Kós Károly szavai ezek, akinek választott szülőföldje lett Kalotaszeg. Ez az idézet előadásunk ihletet adó forrása.
Kalotaszeg számos kiemelkedő táncost és zenészt adott a népművészetnek, hogy csak néhány nevet említsünk: Mátyás István „Mundruc”, Ifj. Fekete János „Poncsa”, Jankó István „Pitti”, Fodor Sándor (Netti Sanyi), Berki Ferenc „Árus”. Előadásunk e kimagasló egyéniségek művészetén keresztül igyekszik megmutatni mindazt a láthatatlan szépséget, ami az alkotó lélekben megbújik, egyúttal emléket is kívánunk állítani eme kiváló művészeknek.
A mű a korábban említett táncosok és zenészek sorsából, életéből, mikro-történeteiből merít, igyekszik feleleveníteni egyéniségüket – ugyanakkor a produkció zenei és tánc anyaga a munkásságuknak köszönhetően fennmaradt kalotaszegi magyar, román és cigány táncokra és zenére épül.
Míg egyes jelenetekben a szolisztikus megfogalmazás, máskor a közel kétszáz táncos elsöprő energiája ad drámai hangsúlyt az előadásnak. Nagyszabású, elsöprő erejű előadást állítunk színpadra a Margitszigeti Színpad mesés környezetében.

Előadja:
Duna Művészegyüttes,
Göncöl Zenekar
Magyar Állami Népi Együttes
Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Csíkszereda
Bartina Táncegyüttes, Szekszárd
Bem Táncegyüttes, Budapest
Bihari Táncegyüttes, Budapest

Közreműködik: Navratil Andrea kalotaszegi adatközlő

Zene: Dulai Zoltán, Kelemen László, Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas
Jelmez: Furik Rita
Látvány, díszlet: JuZso
Fény: Lendvai Károly
Táncmester: Gyémánt Ádám, Gyémánt-Csontos Lívia
Koreográfus: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas, Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész
Rendező: Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas

Ajánló


Kökény Attila és Rakonczai Viktor 2022-ben újra "egymásra találtak" és elhatározták, hogy közös munkába kezdenek, melynek első nyilvános előadása Debrecenben…

"Az improvizációval és interaktivitással fűszerezett, porcukor illatú estén felülünk az érzelmi hullámvasútra, és hősünkkel együtt fejest ugrunk egy különös kalandokkal…

A 2023|2024-es évad egy magyarországi bemutatóval indul, Tena Štivičić kortárs horvát drámaírónő 3tél című díjnyertes darabjával Alföldi Róbert rendezésében.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!