Program


Szászcsávási banda, Besh o droM, Aurevoir

Szászcsávási banda, Besh o droM, Aurevoir

Ami belefér! Fonó év vége: Szászcsávási banda, Besh o droM, Aurevoir

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. december 29. péntek, 20:00

A szászcsávási cigány zenészek több nemzedékre visszamenően a környék híres muzsikusai. Repertoárjuk rendkívül széles; ennek egyik oka, hogy magyaroknak, románoknak, cigányoknak egyaránt muzsikálnak. Az énekeket ők is jól ismerik, és az átlagosnál zeneileg igényesebb közönségük a gyenge muzsikusokat nem tűri meg. Az erdélyi mérték szerint jómódú faluban a cigányok alkalmi mezőgazdasági munkából és téglavetésből tengődve külön telepen, cigánysoron élnek. A nyomorúságos körülmények közül való kiemelkedés egyetlen lehetősége a zenélés. A faluban ma is több zenekarra való zenész él. A vonóshangzás egy nemzedékkel korábban még általános volt az erdélyi népi tánczenében, amelyet a hozzá tartozó repertoárral együtt mára egyre jobban kiszorít az elektromos zene. A Szászcsávási Zenekar magja Jámbor István Dumnezeu (született 1951) prímás; testvére, Csányi Mátyás Mutis (szül. 1953) bőgős; és sógoruk, Mezei Ferenc Csángáló (szül. 1951), a kontrás által alkotott együttes. Mindhárman Csángáló nagyapjától, a halála után harminc évvel is emlegetett híres prímás Horvát Mezei Ferenctől, a Vén Kránci-tól tanultak muzsikálni; őket egészítik ki a fiatalabbak: Csángáló unokatestvére, Mezei Levente Leves (szül. 1969) prímás; Jámbor István és Csányi Mátyás öccse, Csányi Sándor Cilika (szül. 1959) prímás; és Csángáló fia, Jámbor Ferenc Tocsila (szül. 1970) kontrás. Fő hangszerükön kívül valamennyien jól játszanak a többi hangszeren is, és általában kiváló táncosok.

Az 1999-ben alakult Besh o droMot (nevük jelentése lovári nyelven: "Üld meg az utat") nem kell bemutatni, hisz a zenekar a kétezres évek elején viharos sebességgel robbant be a köztudatba
Semmivel sem összetéveszthető hangzásviláguk stílusteremtőnek bizonyult
Zenéjükben különböző kelet-európai és balkáni kultúrákból (magyar, cigány, román, szerb, bolgár, stb.) kiemelt népzenei elemek tudatos ötvözete találkozik saját dallam- és ritmusvilágukkal, kel új életre, és alkot önálló egységet.

Fergeteges koncertjeiknek köszönhetően az egész magyar zenei élet leginkább exportképes produkciói közé tartoznak, ezért évente 70-80 alkalommal léphetnek fel hazánkban, külföldön pedig körülbelül 50-60 alkalommal, többnyire telt ház előtt.

Az Aurevoir egy akusztikus duóból nőtte ki magát zenekarrá 2015 márciusában. A magyar és cigány népzenétől kezdve a blues-on át a beat/pop/rock-on keresztül egészen a régizenéig sok-sok stílus felfedezhető dalaikban, ezért a hangszerelés is szokatlan lehet: a klasszikus gitár, bőgő, dob/perka, ének felállás mellett megszólal a tangóharmonika, mandolin, a reneszánsz nagy hangszere, a Viola da Gamba és a magyar duda is.
A dalokat és szövegeket a zenekar két alapítója: Agócs Marci és Fejér Misi írja, de több ízben találkozhatunk vers és népdalfeldolgozásokkal is repertoárjukban.

 

Ajánlatunk


„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

A „Popzene időgépben” koncepció mögött mindenki által ismert kortárs popsikerek és örökzöld popslágerek swingesített, jazzesített, doo-woposított, Motown-hangzású soulba ültetett feldolgozásai húzódnak meg. Egyszerű, de nagyszerű ötlet, ami tökéletesen működik.

Gaetano Donizetti AZ EZRED LÁNYA Vígopera két felvonásban, prózai jelenetekkel, francia és magyar nyelven, magyar, angol és francia felirattal

Ajánló


MŰVÉSZETEK HÁZA GÖDÖLLŐ Helyszín: Színházterem Esemény kezdése: 2024. 05. 02. (csütörtök) 19.00 Jegyár: Kedvezményesen 04.21-ig 7.900 Ft utána 8.900 Ft

Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!