Program


Örkény István: Kulcskeresők

Örkény István: Kulcskeresők

Örkény István: Kulcskeresők

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 22. kedd, 19:00

A Pécsi Harmadik Színház eddig 5 Örkény-drámát játszott a Jászai-díjas Vincze János rendezésében. Az 1980-as évek Örkény-trilógiája (Pisti a vérzivatarban, Kulcskeresők,Forgatókönyv) az amatőr és alternatív színházi fesztiválok minden létező díját megkapta, aTótékaz 1996-os Országos Színházi Találkozón 2 díjat nyert (Legjobb dramaturg – Vincze János, Legjobb férfi mellékszereplő – Barkó György). AMacskajátékVári Éva zseniális Orbánné-alakításával – élő televíziós közvetítéssel – a POSZT versenyprogramjában szerepelt. Vincze János aPisti a vérzivatarbant Kolozsvárott, aForgatókönyvet a Pécsi Nemzeti Színházban, aTótékat Veszprémben is színre vitte. Tóték-átdolgozását, melyben az eredeti művet ötszereplőssé alakította, bemutatták Győrben és az Új Színházban, továbbá Temesvárott is, és 2007-ben újból megrendezte a Pécsi Harmadik Színházban – ez azóta is műsorunkon van. 2012-ben, Örkény István születésének 100. évfordulója tiszteletére drámarészletekből, egypercesekből, prózai művek részleteiből hozta létre azE kor nekünk szülőnk és megölőnk (In memoriam Ö. I.)című előadásunkat, amely nem emlékműsor akart lenni, hanem – Örkény szavaival – ,,kollektív nemzeti önvizsgálat, közös megrendüléseink színpadi ábrázolása”.

A Kulcskeresők ma is aktuális Örkény-dráma: az önbecsapásról és a bezárkózásról szól. Az író elvégez rajta egy nemzetkarakterológiai vizsgálatot. Fóris kapitány sokadik kudarcának – a Bolyongó által levezényelt – pezsgős bravúrrá avatása nem más, mint az önként elzárkózók különös hangulati eggyé olvadása, amelyben a dolgok fokozatosan elvesztik valóságos körvonalukat, formájukat és értéküket; összemosódnak, hogy egy közös illúzió, egy valóságot álommá hazudó rítus részeivé váljanak.

A Kulcskeresők egyensúlyba hozza a játék valóságos és jelképes oldalát, a cselekmény minden pillanatában egyszerre képes vaskosan reális és filozofikusan lebegő, földhöztapadt és valószerűtlen lenni. Olyan világot teremt, melyben abszurditás magától értetődővé válik.

Ajánlatunk


43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

Ildikó kiváló szakpolitikus, aki komoly karrier előtt áll, amennyiben le tudja küzdeni egy apró hibáját: nem tud hazudni.

Ajánló


A filmek és játékok zenéin alapuló koncertek Európa-szerte ismert specialistája, a francia Overlook Events a tavaly decemberi teltházas A Gyűrűk…

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének…

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!