Program


Mozart in the castle

Mozart in the castle

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. május 31. csütörtök, 20:30

Ki lesz ma?

Eszmék és muzsika így egyben.

Aki kérdez: Vakler Lajos

Aki válaszol: Görög Ibolya - protokollszakértő

Görög Ibolya a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével kitüntetett, a diplomáciai etikett elsőszámú hazai szakértője. 1987-től 1999-ig a  Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályának munkatársa, 1992-től főosztályvezető. 2008-tól a Szegedi Tudományegyetem és az egri Eszterházy Főiskola címzetes docense. Jelenleg saját protokoll-tanácsadó vállalkozását irányítja, a viselkedéskultúráról, protokollról tart előadásokat egyetemeken és felnőttképzésben. A témával kapcsolatban több könyve is megjelent már.

Műsor:

Mozart: Sinfonia concertante

Mozart: A-dúr szimfónia KV.201

Grie: Peer Gynt - Solveig dala

Szólisták: Fóris István - oboa, Dávid József - klarinét, Harsányi Zsolt - fagott, Kovács Gergely - kürt

Vezényel: János Ács

(az esemény esőnapja: 2018. június 3. vasárnap 20.30)

1778-as párizsi utazása során ismerte meg Mozart a kor méltán leghíresebb zenei együttese, a mannheimi zenekar kiváló fúvósművészeit: a francia fővárosból írott levelei be is számolnak egy barátai számára készülő, négy szólistára és zenekarra szánt Sinfonia Concertante komponálásáról – ám a mű kézirata eltűnt. A 19. század elejéről fennmaradt másolat (melyben az eredetileg tervezett fuvolát már klarinét helyettesíti) hitelessége így kérdéses: a kutatás álláspontja szerint mindazonáltal nem kizárható, hogy valóban tartalmaz Mozart-zenét. Ugyanakkor nem vitás, hogy a kompozíció magas színvonalon képviseli a német-osztrák hagyományból oly jól ismert divertimento-hangvételt: a lassú tétel önfeledten boldog zenéje, vagy a finálé szellemes, a játékosok virtuozitására építő variációi elsőrangú szellemi élvezetet nyújtanak a hallgatóságnak. A versenyművet követő szimfónia kapcsán már nincsenek kétségeink: az 1774 áprilisában keletkezett A-dúr szimfónia mérföldkő Mozart életművében intim hangvételével, érett mesterre valló erőteljes, magabiztos kidolgozásával. A Sinfonia Concertante szólóit a zenekar művészei (Fóris István – oboa, Dávid József – klarinét, Harsányi Zsolt – fagott, Kovács Gergely – kürt) szólaltatják meg, Ács János vezényletével. A kora nyári koncert hangulatos kulisszáit Székesfehérvár az országhatárokon túl is ismert turistalátványossága, a Bory-vár biztosítja.

Szöveg: Szabó Balázs

Ajánlatunk


..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

Ajánló


2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Egy szállodai szoba a helyszín, ahol két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex, a hűséges cimbora gondosan…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!