Program


Fekete zongora

Fekete zongora

Szále László
Fekete zongora
Történelmi vitadráma
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. május 28. hétfő, 15:00

RENDEZŐ     Verebes István
Ady Endre, a látogató       Betz István
Gróf Tisza István, a házigazda      Rékasi Károly
Almássy Denise, Tisza István unokahúga      Kovalik Ágnes
László, az inas     Chajnóczki Balázs
Esőkabátos          Brunczlík Péter


ELKÉPZELT TALÁLKOZÁSOK
közönségtalálkozó és szakmai vita eddig be nem mutatott magyar drámák kapcsán

2018. május 27-28.

Szcenírozott felolvasószínházi sorozat – drámabörze. A felolvasószínház kiválóan alkalmas arra, hogy a tényleges bemutatók számánál tetemesebb mennyiségben lehessen megismerni a létező kortárs drámákat, és lehetőséget kínál arra, hogy rendkívül gyorsan bevezessen egy szöveget a szakmai közbeszédbe. Ezért a felolvasószínház a szakmai közönség előtt mint drámabörze is jelentőséget nyerhet. A felolvasásokat szakmai beszélgetés követi az alkotókkal és a nézőkkel.

Színházunkban ezen a Pünkösd utáni hétvégén három darab kerül fél-szcenírozott keretek között felolvasásra:

Szilágyi Andor: Papp Laci és az éjszakai látogatók

Csáky Pál: Egy nap az örökkévalóságból (Nagy Imre – Kádár János)

Szále László: Fekete zongora (Tisza István – Ady Endre)

Mindhárom mű egy-egy sorsfordító történelmi pillanatban játszódik, még akkor is, ha Papp Laci tragédiája (nem engedik címvédő meccset vívni az amerikai-olasz Giardelloval) merőben magántermészetű, és kihatásában nem is csak egy pillanat…

Fekete zongora

Történelmi vitadráma

Rendszerek jönnek, mennek. Elenyésznek, megdöntik, váltják, változtatják őket… De csak a rendszerek mennek – a problémák mindig maradnak. Mutatis mutandis.

A darab száz évvel ezelőtt játszódik, az első világháború végnapjaiban. Két főszereplője van: a költő és a politikus. Ady Endre és Tisza István, akik saját koruknak is főszereplői voltak. Kivételes formátumú emberek, akik szinte semmiben sem értettek egyet, de mindketten szerették és féltették a fajtájukat, hazájukat.  Ki szerette jól? Ki szerette rosszul? Ady ízig-vérig modern ember, annak minden jó és rossz tulajdonságával. Tisza ízig-vérig régi vágású magyar úr, annak minden jó és rossz tulajdonságával. Tisza a régit védve a robbanást akarta elkerülni, nem sikerült. Ady forradalomban születő modern, demokratikus Magyarországot akart – neki sem sikerült. Vagyis: a Tisza védte Magyarország megsemmisült, az Ady álmodta Magyarországból nem sok vált valóra. Máig.

Tisza is, Ady is sejtette, hogy közel a vég – az övék is –, de hogy milyen közel, azt nem tudták. A darab egy különös találkozás története: ahogyan Magyarország tragédiáját két – egymással örök harcban álló – ember látja, s fájdalmasan átéli egy végső nagy vitában. Az okokat keresik, az okozat pontos ismerete nélkül. Keresik keserűen, dühösen, a jelenről sokszor megfeledkezve, sodródva az indulatoktól, a kétségbeeséstől. A nézők kényelmes zsöllyéikben mindent tudnak. Vagy legalábbis többet, mint a nagy költő és a nagy államférfi. Egyszerű: az ő ismeretlen jövőjük a közönség ismert múltja.

Hőseink szemben állnak céljaikban, s egyek gyászukban. Érzik, de beteljesedve még nem láthatják, hogy hazájukat, a régi Magyarországot a nagyhatalmak a „nemzeti nagyléttől” való megfosztásra ítélték. A kis ország sorsba beleszoktunk, a nemzettest csonkulása még sokáig sajogni fog – talán addig, míg a kisebbségi magyarság szülőföldjén nem kap társnemzeti pozíciót.

Találkozásuk időpontja 1918. október 31-e délutánja. Pest az „őszirózsás” forradalom lázában ég. Tiszát ezekben a napokban több barátja, híve igyekszik meggyőzni, hogy utazzon vidékre, mert az élete veszélyben van: forradalmi időkben a történések kiszámíthatatlanok, ne tegye ki magát a bosszúszomjas vak indulatoknak, melyeknek egyik fő célpontja éppen ő. Ilyen tartalmú üzenetet küld neki fő politikai ellenfele Károlyi Mihály is.

A történész Vermes Gábor, Tisza hiteles monográfusa így ír ezekről az órákról: „Egy ismeretlen személy érkezett Tiszához, és figyelmeztette őt a közelgő veszélyre. Tiszának inasa azt tanácsolta, hogy a ház hátsó szárnyán egy ablakon keresztül hagyja el a házat. Tisza azonban – már érezve, hogy újabb gyilkossági kísérlet van készülőben – állítólag visszautasította ezt a tanácsot, és a következőket mondta:… Nem ugrom én sehová – ahogy éltem, úgy fogok meghalni.”

A darab arra a feltételezésre épül, hogy ez az ismeretlen személy Ady Endre volt. Nincs olyan történelmi bizonyíték, amely ezt alátámasztaná, de olyan tény, adat sincs, amelyik kizárná, hogy ez a két „halálra ítélt” ember találkozott ezen a napon. Hacsak nem Ady egészségi állapota. Aki azonban nemcsak költőnek volt különleges, hanem betegnek is. Alig tudott lábra állni, de október 31-én bizonyíthatóan ott volt a forradalom főhadiszállásán, az Astoriában. S amikor az orvosok végleges szellemi leépülést (dementia paralytica) diagnosztizálnak nála, ez a „leépült” szellem még megírja egyik legmélyebben látó versét: Ne tapossatok rajta nagyon,/ Ne tiporjatok rajta nagyon (…) Mi voltunk a földnek bolondja,/Elhasznált, szegény magyarok,/És most jöjjetek, győztesek: /Üdvözlet a győzőnek.

Van-e még kiút, vagy már minden elveszett? Ady miért akarja olyan csökönyösen megmenteni Tiszát, legnagyobb ellenfelét? Egyáltalán hogy’ kerül a nagybeteg költő a Róheim villába? Ki az, aki odahívja? Aki – titokban – mindkettőjükért rajong? Mi a tét? Egy gyilkosság megakadályozása? A forradalom makulátlansága? Vagy az új Magyarország nem születhet meg a régi nélkül?

Miért vágyunk mindig a változásokra, s miért csalódunk bennük újra meg újra?

Hogyan zajlik az esemény:

A három stáb május 26-től kezd próbálni, hogy némi előérzékenyítettséggel imitálhasson olvasópróbát a vasárnapra regisztrált érdeklődőknek, akik a színház törzsközönségéből verbuválódtak. Számukra különleges élményt jelenthet meglesni, hogyan találkoznak a színészek azzal a szöveggel, mellyel – valóságos előadás esetén – heteken át együtt fognak élni, át-meg áteresztve magukon; hallgatni a rendezőket, mit tartanak lényegesnek, a színpadra állításkor hangsúlyozandónak a darabban, és milyen formai és technikai eszközökkel kívánják elérni azt. Az asztali elemző próba után ki-ki a választott rendezővel együtt, a kulisszajárások mintájára felkeresheti a hangtárt, válogathat a bútorok, jelmezek és kellékek között. Este már sor is kerül az első előadásra az Irodalmi Kávéházban (Egy nap az örökkévalóságból). Utána közönségtalálkozó és vita.

Másnap (28-án) immáron a szakmai közönséggel bővülve sor kerül további két felolvasásra a nagyszínpadon megépített ringben (Papp Laci) és a Gaál Erzsébet Stúdióban (Fekete Zongora). A program zárásaképp felkért moderátor vezetésével az egybegyűlt dramaturgok, kritikusok, szerzők, színháziak megvitatják, milyen színházi forma lenne a legadekvátabb a művek színpadra állítása során, méltán vagy méltatlanul lapultak eddig asztalfiókban, milyen erényeik-gyengéik vannak, s ezek hogyan orvosolhatók.

A meghívottak köre:

A Színházi Dramaturgok Céhe
Kritikus Céh
Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, különös tekintettel a dramaturg szakos hallgatókra (Upor és Radnai osztály)
A 3., 4., 13., 14. kerület iskoláinak magyartanárai
Az Ádámok és Évák programsorozatában résztvevő iskolák, tanáraik, diákjaik
A beavató színházas előadások közönsége
A Szerencsejáték ZRT. képviselői
Papp Laci örökösei, rajongói, egykor volt baráti köre

A részvétel regisztrációhoz kötött!

Ajánlatunk


Ivan Menchell pergő, mély emberismeretről árulkodó vérbő komédiája sok-sok kacagás mellett megható, megrendítő pillanatokat kínál mindenkinek, aki valaha szeretett és szerették.

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival, Pozsgai Zsolt átdolgozásában. Emberi drámák, sorsok, a jó és a rossz megítélése, ami olykor nem is olyan egyszerű.

Ajánló


Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért…

A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!