Program


Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett – 2. koncert: 'C'

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett – 2. koncert: 'C'

„C-dúr – Teljesen tiszta. A karaktere: ártatlan, egyszerű, naív, gyermeki.” Illetve, „c-moll – a szerelem kinyilatkoztatása és ugyanakkor a boldogtalan szerelem feletti kesergés.


 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. április 14. szombat, 18:00

A szerelmi-bánatos lélek minden sóvárgása, sínylődése, sóhaja ebben a hangnemben van.” Ezt írja F. D. Schubart egy 19. század eleji traktátusában (Ideen zu einer Aesthetik der Tonkunst) a koncert fókuszában lévő két hangnemről.

Először Mozart C-dúr vonósnégyese (K. 465) hangzik el, amely a Haydnnak dedikált hat kvartettből az utosló. A mű az egészen különleges lassú bevezetője okán kapta a Dissonanzenquartett nevet. Utána egy fiatal zeneszerzők csoportosulásának, a CentriFUGÁnak az egyik tagja, Szigeti Máté miniatúrája következik — c tonalitásban — Second Movement címmel.

A szünet után a c-moll felé fordulva először Schubert Quartettsatz (D.703) című műve csendül fel, amelyet a szerző egyik első érett művének szokás tartani. Csupán ezt az egy tételt fejezte be Schubert tervezett vonósnégyeséből; a második Andante tételből mindösszesen egy expozíció készült el, mielőtt félbehagyta volna a komponálást. A műsor zárószáma Sosztakovics egyik legismertebb és legtalányosabb műve, a 8. vonósnégyes, amely alcíme szerint a fasizmus és a háború áldozatainak emlékére íródott. A művet a lebombázott Drezdában komponálta Sosztakovics, alig három nap alatt. Mások szerint a kompozíciót valójában a totalitarianizmus áldozataira emlékezik, de olyan olvasata is van a számtalan önidézetet tartalmazó darabnak, hogy ez a szerző saját magának emelt síremléke.
A Das Wohltemperierte Streichquartett (A jól temperált vonósnégyes) a Classicus Quartet koncertsorozata a BMC-ben, amelyen a 12 alaphang egy-egy hangnemeire épülő vonósnégyeseket szólaltatnak meg. A sorozatban 4 év alatt, évi 4 koncerten (tavasz-nyár-ősz-tél) összesen több, mint 60 mű csendül majd fel, a vonósnégyesirodalom egyedülálló keresztmetszete.

A hangnemek szerint szervezett koncertek mindegyikén egy fiatal magyar szerző, a CentriFUGA zeneszerzői közösség tagjai miniatűrjének ősbemutatója is elhangzik, továbbá minden évben lesz egy koncert, amelyet a magyar kvartettirodalom jelentős darabjainak (Bartók, Kodály, Ligeti, Kurtág György, Vidovszky László és Eötvös Péter) szentelnek.

Műsor:

Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr vonósnégyes K.465 ('Dissonanzenquartett')
Szigeti Máté: Second movement
Franz Schubert: Quartettsatz D.703
Dmitrij Sosztakovics: 8. vonósnégyes

Közreműködik:
Classicus Quartet - Rácz József, Baksai Réka, Tornyai Péter, Zétényi Tamás

Ajánlatunk


A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű Killer Queen együttes kapcsán a neves People magazin egyenesen úgy nyilatkozott, hogy Freddie Mercury újra él! Itt az alkalom, hogy átélje a hátborzongató csodát és ezrekkel énekelje a jól ismert szövegeket.

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

Ajánló


Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!