Program


Antré-Diák: Így szerettek ők - Szabó Lőrinc

Antré-Diák: Így szerettek ők - Szabó Lőrinc

Így szerettek ők - Szabó Lőrinc
felolvasószínház Nyáry Krisztián könyve nyomán


 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. március 9. péntek, 16:00


Az Így szerettek ők sorozat (Nyáry Krisztián országos sikerű könyvei nyomán), a legismertebb magyar írók és költők szerelmi életét, nem szokványos életszakaszait, tragikus és komikus érzelmi epizódjait veszi alapul. Kizárólag ez eredeti dokumentumok, levelek, naplók, feljegyzések alapján.

Szabó Lőrinc

1925 nyarán a 25 éves Szabó Lőrinc és felesége, a 30 éves Mikes Klára kirándulásra indultak barátaikkal Csillebércre. A 15 fős társasággal tartott a Vékes házaspár is. Velük eredetileg Klára barátkozott össze, előző évben ő mutatta be Vékes Ödön kereskedőt és feleségét, a 23 éves Korzáti Erzsébetet a férjének.

Lőrincnek első látásra szimpatikus volt a vidám és természetes fiatal nő. Szerette a nőket, évődött, flörtölt vele is, de semmi komoly. A kiránduláson azonban minden megváltozott. A társaság jól érezte magát a tisztáson, fogócskáztak, játszottak, később táncoltak is. Lőrincre áramütésként hatott, ahogy Erzsike a játék során hozzá ért. Udvarolni kezdett a nőnek, aki „nevetve elhárította”, de azért „boldogan fogadta”.

Így kezdődött az állandó bujkálással, lelkiismeret-furdalással, bűntudattal terhelt kapcsolat.25 évig tartott. Erzsike bűnösnek érezte magát barátnőjével szemben, de nem volt ereje szakítani annak férjével. Keveset találkoztak, akkor is csak rejtőzködve, de a levelezést soha nem hagyták abba. A költő furcsa megoldást talált ki a helyzet megoldására. Felesége elé tárta, hogy van egy szeretője, aki Klárával együtt egyfajta hármas házasságban élhetne vele, s így nem kellene senkinek lemondania senkiről. Az asszony hajlandó volt beszélni erről, de csak akkor ha megtudja, ki a harmadik. Megtudta: összeomlott. Lőrinc és Erzsébet ezután a szakítás mellett döntöttek. Három évig nem találkoztak.

A szerelem azonban nem múlt el, elég volt egy találkozás, és minden folytatódott tovább. Megint jöttek a bujkálás, a titkolózás évei. Klára pontosan tudott mindent, háromszor kísérelt meg öngyilkosságot. Erzsike addigra már külön élt férjétől, de továbbra is szenvedett az örökös lelkiismeret-furdalás miatt. 1950 február 12-én nem bírta tovább. Gyógyszert vett be, majd kinyitotta a gázcsapot. Szabó Lőrinc a Huszonhatodik év 120 szonettjével búcsúzott szerelmétől. Mikes Klára kitartott férje mellett annak haláláig. Egyszer, idős korában valaki azt mondta neki, szerelem nem létezik „Akkor én voltam az egyetlen szerelmes az egész világon” - válaszolta. Szabó Lőrincé mellett Korzáti Erzsébet sírjára is hordta a virágot.

Ajánlatunk


Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

A világhírű francia mágus, Eric Lee először Budapesten.

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!