Program


A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig

A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig

Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara
A kiállítás kurátora: Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész


 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!


A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium 1998-ban alakult Hódmezővásárhely város kezdeményezésére.

A hatvanas években Minisztertanácsi rendeletre a he­lyi kerámia hagyományokra építve alapították meg az Alföldi Porcelángyárat. A gyárat később privatizál­ták, létrejött az Alföld Porcelán Edénygyár Rt., a Burton Apta Tűz­állóanyaggyártó Kft., a Villeroy&Boch Rt. A Keram-Pack Rt. a kezdetektől jelen volt. A városban működő gyárak, a művészeti szervezetek, a Magyar Al­kotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző­művészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Kera­mikusok Társasága és a város írták alá a megállapodást. Évente 14-16 művész kap lehetőséget pályázat út­ján, hogy a legmodernebb anyagokkal, technológi­ákkal dolgozhasson öt hétig. Cserébe egy-egy művet a Városi Kerámia Gyűjtemény számára ajándékoz. Az itt őrzött alkotásokat hazai és nemzetközi kiállításokon mutatják be.

2002-ben a történelmi Majolika Telep területén jött létre az egész évben működő Művésztelep, mely 2006-tól Hódmezővásárhelyi Művészeti Oktatási és Kutatási Központ néven folytatta munkáját a Nagy Sándor utca 9. alatt. 2012-től Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ néven működik.

A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium és a Kerámia Köz­pont lehetőséget ad a művészeknek a magas színvonalú nyugodt alkotómunkára. Nagyon nagy öröm, hogy a város, a gyárak és a művészeti szervezetek példaértékű egyetértésben, magas színvonalon, folyamatosan dol­goznak a közös cél érdekében.

Hódmezővásárhely kerámiaművészete Európában kivé­teles gazdagságot mutat évezredeken keresztül.

Az őskortól napjainkig minden korszakból nagyszámú és nagyon jó minőségű tárgy került elő Hódmezővá­sárhely határában Gorzsán, Kökénydombon, Kotac-pa­tak partján a Körös és a tiszai kultúra tárgyai: használati edények, idolok, kultikus ember formájú edények. A város a neolitikus kerámia kultúra világhírű lelőhelye.

A mázas kerámia a 17. században kezdett elterjedni. Az 1800-as évek végén 240 önálló fazekas dolgozott Vásárhe­lyen. 1912-ben a Művészek Agyagipari Majolika Telepét hozták létre a művészek. 1963-ban Minisztertanácsi ren­deletre megalapították az Alföldi Porcelángyárat, Európa legnagyobb kerámiagyárát. A gyárat 1989-ben három egységre bontva privatizálták.

A kiállítás idővonal mentén mutatja be ennek a végtelen folyamatnak értékeit, különös tekintettel az Európában is egyedülálló technológiai adottságokat felvonultató kor­társ iparművészet alkotásaira.

Ajánlatunk


A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

Ajánló


A BFZ áprilisi Haydn–Mozart-koncertje a márciusi műsor párjának tekinthető.

43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!